Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu stiže u Dubrovnik na summit Ukrajine i zemalja jugoistočne Europe.

Plenković je ranije najavio da je "osnovna namjera pokazati solidarnost i potporu Ukrajini skupine zemalja koje imaju povijesne veze s ukrajinskim narodom".

Usvojit će se dubrovačka deklaracija koja podrazumijeva suverenitet Ukrajine, osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu, Krim i Donjeck i daje podršku mirovnom sporazumu i prijedlogu predsjednika Zelenskog.

Dubrovačka deklaracija spominje sankcije Rusiji s kojima se ne slažu neke zemlje sudionice, a prvenstveno Srbija, prenosi Index.hr.

Potvrđeno je da na summit dolazi srpski ministar vanjskih poslova Marko Đurić, ali Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost da on dođe.

Predsjednik Zoran Milanović nije dobio pozivnicu za summit, rekla je reporterka RTL-a. Iz vlade su rekli da je riječ o formatu Plenković-Zelenski pa nije ni bilo prilike da ga se pozove.

"No, sasvim je jasno da pozivnica nije išla zato što predsjednik Milanović ne podržava sudjelovanje hrvatskih vojnika u obučnim misijama ukrajinskih vojnika i tvrdi da se NATO uključuje u rat na ukrajinskom teritoriju", rekla je RTL-ova reporterka.

U NATO savezu poručuju da se ni u jednom trenutku nije razmatrala mogućnost slanja NATO-ovih vojnika na ukrajinski teritorij.