Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin danas su osudili ono što su nazvali sve agresivnijim ponašanjem Sjedinjenih Država te su najavili produbljivanje već bliskih obrambenih i vojnih odnosa.

 U jasnoj poruci Washingtonu čiji je šef diplomacije prošli mjesec boravio u Kini kako bi uvjerio Peking da ograniči odnose s Moskvom, Xi je dao do znanja da su Rusija i Kina skladni po nizu važnih pitanja, uključujući rat u Ukrajini, te da će se oduprijeti pokušajima zapada da ugrozi njihov odnos.

"Spremni smo na preporod"

„Odnos Kine i Rusije je teško stečen te ga dvije strane moraju cijeniti i njegovati”, rekao je Xi Putinu u Pekingu. „Kina je spremna zajednički postići razvoj i preporod naših dviju zemalja te surađivati na održavanju poštenja i pravednosti u svijetu”, dodao je kineski čelnik.  

U zajedničkoj izjavi Peking i Moskva izražavaju zabrinutost oko navodnih pokušaja SAD-a da poremete stratešku nuklearnu ravnotežu, govore o američkoj proturaketnoj obrani u svijetu koja prijeti dvjema zemljama, kao i o američkim planovima razvijanja nenuklearnog naoružanja visoke preciznosti.

Putin Xiju: Zajedno branimo principe pravednosti i demokratskog poretka

Putin je na svom prvom putovanju nakon što je ovaj mjesec ponovno prisegnuo za šestogodišnji predsjednički mandat opisao suradnju Moskve i Pekinga kao jedan od najvećih faktora stabilnosti u međunarodnoj areni.

„Zajedno branimo principe pravednosti i demokratskog svjetskog poretka koji zrcali multipolarnu stvarnost te se temelji na međunarodnom pravu”, rekao je Putin Xiju.

Ruski predsjednik u Kinu je stigao nekoliko tjedana nakon što je tamo boravio američki državni tajnik Antony Blinken koji je izrazio zabrinutost zbog kineske podrške ruskoj vojsci. Dan kasnije objavio je da će Washington nastaviti uvoditi sankcije nad kineskim tvrtkama koje opskrbljuju ruski obrambeni sektor.

Čini se da je Blinkenov posjet bio neuspješan pokušaj potkopavanja partnerstva „bez ograničenja” koje su Putin i Xi proglasili u veljači 2022. u Pekingu, samo nekoliko dana prije no što je ruski predsjednik u Ukrajinu poslao desetke tisuća vojnika.