Uzrokuju ih različiti čimbenici, poput gljivica, bakterija, virusa i okolišnih uvjeta, prenosi Gardenia.  

Kako bi održavali zdrav vrt, trebate razumjeti kako nastaju i kako se liječe najčešće biljne bolesti. U nastavku pričamo o bolestima biljaka koje su poznate svima te donosimo razloge njihovog nastanka.  

1. Pepelnica

Uzrokovana raznim gljivičnim vrstama, pepelnica utječe na širok raspon biljaka, uključujući povrće, voće i ukrasno bilje. Pojavljuje se kao bijela ili siva praškasta prevlaka na lišću, stabljikama i cvjetovima.

2. Crna pjegavost

Gljivična bolest koja prvenstveno pogađa ruže, crna pjegavost se pojavljuje kao tamne, kružne lezije na lišću, što na kraju dovodi do opadanja lišća.

3. Plijesan

Plijesni uzrokuju gljivice ili bakterije, a pogađaju razne biljke, uključujući rajčice, krumpire i voćke. Simptomi uključuju venuće, žutilo i smeđe lišće, kao i oštećenja ploda i stabljike.

4. Hrđa

Bolesti hrđe, uzrokovane gljivicama, mogu utjecati na širok raspon biljaka, poput pšenice, graha i ukrasnog bilja. Simptomi uključuju žute, narančaste ili smeđe točke na lišću i stabljici.

5. Trulež korijena

Često uzrokovana gljivicama ili vlažnim uvjetima tla, trulež korijena utječe na različite biljke i može dovesti do uginuća biljke. Simptomi uključuju venuće, požutjelo lišće i crno ili smeđe korijenje.

6. Virus mozaika

Virusi mozaika zahvaća brojne biljke, uključujući povrće, voće i ukrasno bilje. Simptomi uključuju šareno ili iskrivljeno lišće, zaostao rast i smanjenu proizvodnju plodova. Ne postoji lijek za virusne infekcije, potrebna je stalna prevencija.

Dobre kulturne prakse, kao što su pravilna higijena, plodored i odabir biljnih sorti otpornih na bolesti, mogu pomoći u sprječavanju i kontroli biljnih bolesti. Rano otkrivanje i intervencija ključni su za smanjenje utjecaja biljnih bolesti i održavanje zdravog, produktivnog vrta.