Losos, bobičasto voće, brokula, bademi i kelj su među superzvijezdama svijeta prehrane. Ali oni nisu jedini koji pružaju hranjive vrijednosti.

Mnoge druge namirnice koje nisu stekle status slavnih također zaslužuju mjesto na vašem tanjuru. Počnite s ovih devet, prenosi Webmd.

1. Cvjetača

Kao i drugo povrće iz skupine Crucifera, cvjetača je dobar izvor vitamina C i vlakana. Poput brokule, ona također ima prirodnu biljnu kemikaliju zvanu sulforafan koja pozitivno utječe na zdravlje.

2. Sardine

Ove male ribe imaju veliku nutritivnu vrijednost. Sardine su izvrstan izvor dobrih omega-3 masnih kiselina, a malo je namirnica koje sadrže toliko vitamina B12. Također su bogate vitaminom D, kalcijevim partnerom u jačanju kostiju.

3. Tempeh

Sigurni smo da znate za tofu, ali jeste li probali tempeh? Tempeh se također proizvodi od soje, a  prepun je hranjivih tvari -- poput proteina, kalija i kalcija.

4. Cikla

Ovo korjenasto povrće jarkih boja izvana izgleda grubo, ali je mekše i slađe nakon što ga skuhate. Osim toga, otkriveno je da njihov sok, koji je bogat nitratima, snižava krvni tlak i povećava protok krvi u mozgu. Ako ste sportaš, grickanje cikle može vam čak pomoći da poboljšate svoje performanse.

5. Artičoke

Možete je peći na roštilju, ili jesti njezine listove. Ako pojedete cijelu artičoku dobit ćete samo oko 60 kalorija i gotovo nimalo masti, ne računajući umak s kojim ste je pojeli. Bogata je vlaknima te će vas zasititi i spriječiti da posegnete za nezdravim grickalicama.

6. Kefir

Ovaj oblik fermentiranog mlijeka s mjehurićima već je dugi niz godina glavni prehrambeni proizvod u planinama Kavkaza u istočnoj Europi. Nedavno je u SAD-u počeo uzimati maha. Kefir ima visok sadržaj "dobrih" bakterija koje se nazivaju probiotici. Također se proučavaju njegovi protuupalni i antikancerogeni učinci.

7. Suhe šljive

Suhe šljive, čine mnogo više od toga da održavaju vašu probavu pravilnom. Također su bogate antioksidansima i vlaknima. Četvrtina šalice ima 104 kalorije i 12 % vlakana koja su vam potrebna na dan. Možete ih jesti takve kakve jesu, nasjeckati ih i dodati muffinima ili drugim pekarskim proizvodima ili ih ubaciti u smoothieje, žitarice, umake ili variva.

8. Leća

Leća nije toliko popularna kao grah, ali je jednako odlična varijanta zdrave hrane. Ne morate je namakati prije kuhanja. Zamijenite je mesom u juhama ili varivima i dobit ćete obilan unos proteina i vlakana uz puno manje masti.

9. Morske alge

Osim ako niste ljubitelj sushija, morsku travu sigurno niste nikad probali.. Ali ovaj član obitelji algi svakako vrijedi probati. Budući da upija hranjive tvari iz mora, alge su bogate mnogim vitaminima i mineralima, posebice kalcijem i željezom. Također imaju visok sadržaj proteina i nizak udio masti.