Rajčica je takva biljka koja iz zemlje „izvuče“ svu energiju, ali nam zato daje najsočnije plodove. Da bi stabljika bila jaka, listovi zeleni, a plodovi jaki i sočni – rajčica će uzeti sve iz zemlje. Stoga je veoma važno obogatiti zemljište prije sadnje rajčice.

Veoma je važno i vrijeme đubrenja

Kada đubriti rajčicu?

Rajčice treba đubriti samo 2 puta tijekom sezone: nakon sadnje i neposredno prije ploda.

Najveća greška koju prave vrtlari je da đubrivo stavljaju u rupu u koju treba staviti sadnicu paradajza. Ali to može da ošteti korijen biljke, pa se ne preporučuje.

Najbolje bi bilo da zemljište pripremite mjesec dana prije sadnje. Izmiješajte đubrivo, pomiješajte organsko đubrivo, bilo što, ali nikako ne stavljajte đubrivo direktno uz biljku odmah tijekom sadnje.

Koje đubrivo je najbolje za sadnju rajčice?

Svaki vrtlar ima svoju omiljenu prihranu za đubrivo, ali prijedlog je da se koristi ono s kombinacijom dušika, fosfora i kalija. Također bi bilo dobro da to đubrivo sadrži i kalcij i magnezij.

Prije sadnje nahranite zemljište đubrivom s velikim stupnjem dušika.

Kada vidite da se rajčica sprema za prve plodove, oko njega pospite đubrivo s velikim sadržajem kalcija i fosfora. To će pomoći plodovima da budu jaki, zdravi i sočni, prenosi Stil Kurir.

Napomena: Da biste obezbijedili kalcij rajčici, obavezno oko stabljike, ali i u zemlju stavite mrvljene ljuske od jaja. Magnezij ćete nadomjestiti ako zemljištu oko rajčice dodate Epsom sol.

Savjet plus: Đubrivo iz „domaće radinosti“ je ono koje sadrži rastvor koprive i gaveza. Pravi se tako što se stabljike i listovi koprive i gaveza potope u 10 l vode, poklope i ostave 21 dan. Nakon toga se tečnost razblaži i time se zalijeva rajčicu u širokom luku oko stabljike (inače će da ošteti korijen).

Agrosavjet.com