Njujorška Velika porota odlučila je u srijedu da neće podizati optužnicu protiv bijelog policajca Daniela Pantalea, koji je nedozvoljenim zahvatom gušenja na ulici ubio 43-godišnjeg Afroamerikanca Erica Garnera.

Incident je počeo kada su mu policajci prišli, na što je Garner rekao da mu je dojadilo njihovo maltretiranje, te da ne prodaje cigarete na ulici. Policajci su ga pokušali uhititi, ali on se opirao, nakon čega je Daniel Panteleo počeo daviti Garnera, prenosi RTL.

Okupljeni građani snimili su događaj koji je trajao nekoliko minuta, tijekom čega Panteleo nije pustio Garnerov vrat sve dok on nije preminuo. Kada su vidjeli što su uradili, policajci su čekali još nekoliko minuta prije nego su pozvali hitnu.
 


Zanimljivo, jedina osoba uhićena povodom ovog slučaja je građanin koji je snimio ubojstvo.

Snimka smrtonosnog zahvata, na kojoj se vidi kako Garner viče da ne može disati, objavljena je na internetu nedugo nakon napada te je izazvala ogorčene prosvjede Njujorčana protiv policijske okrutnosti.

Garner je bio otac šestero djece, a za život je zarađivao prodavajući švercane cigarete. Njegova sestre Emerald izjavila je medijima da nije imao oružje, niti je bio osuđivan za pljačku ili neko drugo teže kršenje zakona.

Nakon odluke o nepodizanju optužnice, počeli su prosvjedi koji su rezultirali desetinama uhićenih.

Demonstranti su privremeno blokirali promet u Lincoln tunelu, kao i Brooklynskom most gdje su organizirali i simbolično "umiranje", scenu koja je postala česta tijekom ovakvih protesta, prenosi Dnevni avaz.

Osim New Yorka građani su izašli i na ulice u Washingtonu, Californiji, Seattleu, Atlanti i Denveru.

Glavni tužitelj Eric Holder kazao je da će Ministarstvo pravde SAD-a pokrenuti istragu civilnih prava u vezi s Garnerovom smrću kojeg je davljenjem usmrtio policajac David Panteleo.