Američki milijarderi koji su donirali novac Demokratskoj stranci zabrinuti su zbog toga što će predsjednik Joe Biden nastaviti kandidaturu za izbore 5. studenog, kada bi američki birači trebali izaći na birališta.

Biden iz Demokratske stranke i njegov republikanski rival, bivši predsjednik Donald Trump, u noći 27. lipnja održali su javnu TV debatu u okviru predizbornog ciklusa.

Međutim, zbog razočaravajućeg učinka u debati, Biden se odjednom našao na meti žestokih kritika.

Mlađi kandidat

Mnogi demokratski zastupnici i mediji pozvali su Bidena da se povuče iz utrke u korist nekog mlađeg kandidata, ali aktuelni predsjednik je poručio da ostaje u borbi za reizbor.

U međuvremenu raste broj javnih ličnosti, uključujući milijardere koji pozivaju Bidena da se povuče iz utrke.

Samo neki od njih su: Haim Saban, Reed Hastings, George Clooney, Gideon Stein, Abigail Disney, Karla Jurvetson, Bill Ackman, Ari Emanuel, Marty Dolan, Mark Cuban, Barry Charles Diller, Christy Walton, Michael Novogratz, Whitney Wilson, Laurene Powell Jobs...

Medijski mogul Haim Saban, osnivač producentske kuće BVS Entertainment i veliki donator Demokratske stranke, kritizirao je Bidenovu politiku na Bliskom istoku.

Reed Hastings, suosnivač Netflixa, rekao je da bi Biden trebao dozvoliti boljem demokratskom kandidatu da pobijedi Trumpa i pozvao ga da se povuče iz utrke.

Glumac George Clooney također je jedan od poznatih američkih ličnosti koje su pozivale Bidena da se povuče iz utrke za predsjednika.

Abigail Disney, unuka Roya Olivera Disneya, koji je osnovao kompaniju Walt Disney Company, rekla je da planira prekinuti donacije Demokratskoj stranci, koju je godinama finansirala, ako se Biden ne povuče iz utrke.

Da se donacije obustave dok Biden ne napusti utrku

Karla Jurvetson, poznata liječnica i filantrop, rekla je da se slaže s idejom da se donacije obustave dok Biden ne napusti utrku.

Ari Emanuel, izvršni direktor agencije za zabavu i medije Endeavour, kritizirao je Bidenov predizborni stožer jer nije "potpuno transparentan u pogledu njegovih mentalnih i fizičkih sposobnosti".

Whitney Wilson, koja ima značajna ulaganja na Wall Streetu, optužila je Bidena da je "obmanuo američki narod o svojim mentalnim sposobnostima za funkciju" i zahtijevala da odmah povuče kandidaturu za predsjednika.

S druge strane, neki donatori su nakon debate javno potvrdili podršku Bidenu.

Suosnivač LinkedIna Reid Hoffman poručio je da i dalje podržava kandidaturu Bidena.

Milijarder Avram Glazer također je pružio podršku Bidenu nakon što je bio domaćin kampanje prikupljanja sredstava za Bidena u svom domu u New Yorku.

Joe Biden je 46. i trenutni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Obnašao je i ulogu senatora i bivši je potpredsjednik u administraciji predsjednika Baracka Obame.

Rođen je 20. studenog 1942. godine u gradu Scranton, na sjeveroistoku Pennsylvanije.