Zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo otputovat će u London od 13. do 15. listopada na razgovore s visokim britanskim dužnosnicima o daljnjem sankcioniranju Rusije i iskorištavanju zamrznute ruske imovine, priopćilo je u petak američko Ministarstvo financija.

Adeyemo će se sastati s britanskim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Timom Barrowom, guvernerom Banke Engleske Andrewom Baileyem te državnim ministrom Stephenom Doughtyjem, navode u priopćenju.

Tijekom putovanja, Adeyemo će naglasiti bliske odnose SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva i koordinaciju dviju zemalja u geopolitičkim izazovima, uključujući snažnu potporu Ukrajini dok se nastavlja boriti protiv ruske invazije.

Razgovarat će i o zajedničkim aktivnostima na iskorištavanju ekonomske vrijednosti od oko 300 milijardi dolara ruske državne imovine koju je Zapad zamrznuo nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

Zamjenik Adeyemo će razgovarati i o daljnjem jačanju sankcija protiv Rusije, priopćilo je Ministarstvo financija, dodajući da će također razgovarati o načinima za prekid financijskih tokova koji omogućuju aktivnosti Iranu i njegovih opunomoćenika.

Bit će to prvi posjet visokog dužnosnika američkog ministarstva financija Britaniji nakon Starmerova uspona na vlast u srpnju, iako se američka ministrica financija Janet Yellen sastala s njegovom novom kancelarkom blagajne Rachel Reeves u srpnju na marginama skupine financijskih dužnosnika u Brazilu.