Bivši obavještajac i šef operative u SOA-i Ante Letica govorio je za HRT o jučerašnjoj eksploziji pagera u Libanonu, u kojem je poginulo 11 ljudi, a ranjeno više od 4000 pripadnika Hezbolaha. Pretpostavlja se da iza napada stoji Izrael.

Letica: Ovo je veliki šamar Hezbolahu, ali i Iranu

"Ovo je akcija koja je sigurno trajala dugo i dugo je planirana. Rezultirala je vrlo ozbiljnim napadom na strukturu Hezbolaha u Libanonu. Ima puno mrtvih, ranjenih, iskasapljenih. Ako maknemo empatiju sa strane, radi se vrlo okrutnom, beskompromisnom ratu Hezbolaha i Izraela. Taj rat traje dugo, a ovo je šamar Hezbolahu i njihovom vodstvu, ali i Iranu i svim strukturama koje djeluju na tom području", kazao je Ante Letica.

Smatra da je riječ tek o početku koji će rezultirati drugim akcijama "o kojima ćemo nažalost tek pričati".

Komentirajući podatak da bolnice u Libanonu nisu mogle primiti sve ranjene, njih 4000, Letica je kazao kako se paravojni Hezbolah dosad uspješno suprotstavljao Izraelcima te da je ovaj napad vrlo oštar i izravan udarac na sposobnost Hezbolaha.

Hezbolah, Iranci i Sirijci svjesni su nadmoći izraelske obavještajne zajednice, vojske i specijalni službi. Sigurni su da ih Izraelci putem mobitela i drugih sredstava kontroliraju i da na neki način biraju i ciljeve. Zato su prešli na pagere. Izraelci su vjerojatno ušli u jedan dio lanca proizvodnje, distribucije i prodaje i napravili diverziju koja je stvarno filmska, objasnio je Letica.