Bjelorusija gomila vojsku i oružje duž ukrajinske sjeverne granice s "pod krinkom vježbi", objavilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju, pozivajući se na informacije koje su prikupili njihovi izvori, prenosi Kyiv Independent.

Upozoravaju da premještaju Snage za specijalne operacije, kao i oružje - uključujući tenkove, topništvo, sustave višecijevnih bacača raketa (MLRS), sustave protuzračne obrane i inženjersku opremu u blizinu bjeloruskog grada Gomela.

Gomel se nalazi oko 30 kilometara od bjelorusko-ukrajinske granice. Ministarstvo je priopćilo i da su primijećene neke od bivših Wagner PMC trupa na tom području.

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko prethodno je rekao da je ovog ljeta poslao trećinu vojske na granicu, objašnjavajući da je gomilanje trupa rezultat nesporazuma između Bjelorusije i Ukrajine.

Zapovjednik bjeloruskih snaga protuzračne obrane, general Andrey Lukyanovich, potvrdio je 19. kolovoza da su rasporedili dodatne postrojbe protuzračne obrane i zrakoplove na svoju granicu s Ukrajinom.

Ministarstvo vanjskih poslova u svom je priopćenju također upozorilo Bjelorusiju da "ne radi tragične pogreške za svoju zemlju pod pritiskom Moskve" i odmah premjesti snage dalje od ukrajinske granice.

"Upozoravamo da će u slučaju povrede državne granice Ukrajine od strane Bjelorusije, naša država poduzeti sve potrebne mjere za ostvarivanje prava na samoobranu zajamčenu Poveljom UN-a", naveli su.

Dodaju kako će u tom slučaju sve trupe, vojni objekti i opskrbni pravci u Bjelorusiji postati legitimne mete. Još jedno upozorenje izdali su za trupe koje izvode vježbe u blizini nuklearne elektrane u Černobilu, objašnjavajući da bi predstavljale "prijetnju nacionalnoj sigurnosti Ukrajine i globalnoj sigurnosti".

Iako je Bjelorusija najbliži saveznik Rusije, trenutno nisu izravno uključeni u rat na području Ukrajine. Priopćenje ministarstva prva je objavljena izjava o odnosima Ukrajine i Bjelorusije od rujna prošle godine.