Muskovo preuzimanje Twittera iz raznih razloga mnogima nije dobro sjelo. Oni koji ionako nemaju neko mišljenje o šefu Tesle tada su najavili gašenje profila, prebacivanje na nove platforme i slično, iako se na kraju nikakav radikalan preokret što se tiče broja korisnika i njihovih aktivnosti nije dogodio.

Kako se činilo da bi značajniji dio korisnika zaista mogao napustiti Twitter, koji je u međuvremenu preimenovan u “X”, pojavili su se stari i novi konkurenti koji su htjeli privući te korisnike i postati snažna alternativa Muskovoj mreži.

Popularnost je naročito porasla mreži Bluesky, koju je pokrenuo jedan od suosnivača Twittera Jack Dorsey, a s vremenom se pojavio i najveći konkurent - Threads. Riječ je o novoj Zuckerbergovoj mreži koja je na početku privukla veliki broj korisnika koji su se mogli prijaviti sa svojim profilima s Instagrama, što je utjecalo na brzi rast broja korisnika, javlja Zimo.

Svaki put kada dođe do nekakvih problema s platformom X, dolazi i do novog rasta konkurencije, što je sada itekako vidljivo na situaciji iz Brazila. U toj je zemlji, kako smo već objavili, zabranjen pristup Muskovoj platformi i pitanje je kada će dosadašnji korisnici ponovno moći pristupiti X-u.

Nakon što je najavljeno kako korisnici X-a više neće moći pristupiti svojim profilima, značajno je porastao broj novih korisnika BlueSkya. U samo dva dana ova je mreža zabilježila oko pola milijuna novih korisnika te su zabilježili “rekordnu aktivnost korisnika”.

Kolika je njena trenutačna popularnost najbolje govori i podatak da se nalazi na prvom mjestu besplatnih aplikacija za iPhone u Brazilu, a zanimljivo je da se na drugom mjestu te liste nalazi još jedan konkurent platforme X - Threads.

Kako se približavala zabrana korištenja Muskove platforme u toj zemlji, njen predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva pozdravio se od svojih pratitelja na platformi X na kojoj je objavio linkove na svoje profile na drugim društvenim mrežama, a na prvom mjestu stavio je upravo svoj profil na BluSkyu.

Dobar posao, Brazil, napravili ste pravi izbor, komentirao je ove podatke izvršni direktor BlueSkya Jay Graber.

Ova mreža pokrenuta je još prije pet godina, a jedan od njenih osnivača, spomenuti Dorsey, nedavno je napustio odbor BlueSkya. U svibnju ove godine objavili su kako imaju više od 6 milijuna korisnika, a jasno je kako je ta brojka, pogotovo potpomognuta navalom novih korisnika iz Brazila, sada još veća.