Cijena barela nafte na svjetskom tržištu dostigla je najniži nivo u posljednjih nekoliko godina što se izravno odrazilo i na cijene nafte i u zemljama Balkana, što je opet najviše obradovalo obične građane koji grcaju u svakodnevnim ekonomskim i socijalnim problemima. Cijene nafte najviše su prijale proračunima građana Bosne i Hercegovine i Srbije, gdje je zabilježen najveći pad cijena, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako će, kako napominju institucije, u Federaciji Bosne i Hercegovine za samo nekoliko dana cijena "crne krvi" po litru pasti ispod dvije KM, na što se čekalo nekoliko godina.

Vahida Crnalić, viši samostalni referent za evidentiranje promjene cijena pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH, za Anadolu Agency (AA) je izjavila da će cijene goriva u Federaciji Bosne i Hercegovine od 25. prosinca pasti ispod dvije KM, odnosno 1,02 eura, pa čak do 1,95 KM, ili 0,99 eura.

"Prema podatcima koje trenutno imamo, trend pada cijena goriva kod nas će se nastaviti i u idućim tjednima. Već od 25. prosinca ćemo imati novo sniženje za sve vrste goriva, tako da će, u prosjeku, cijena goriva iznositi od 1,95 do 2 KM", kazala je Crnalić.

Inače, prema najnovijim podacima BIHAMK-a, koji redovno ažurira podatke o cijenama nafte i naftnih derivata u BiH ali i u drugim zemljama u Europi i svijetu, na tržištu Bosne i Hercegovine cijena benzina 95 iznosi 2 KM, odnosno 1,02 eura, koliko iznosi i litar dizela.

Ekonomski stručnjaci smatraju da bi pad cijena nafte, koji je zabilježen tijekom prethodnih nekoliko tjedana, mogao u pozitivnom smislu utjecati i na potrošnju i životni standard građana BiH.

"Znamo da je kod nas tijekom prethodnih mjesec dana cijena goriva pala za nekih 30 do 40 feninga u odnosu na prijašnje cijene. To bi se trebalo pozitivno odraziti na svačiji proračun, ali i na proračun običnih građana koji će manje novca izdvajati za gorivo", kazala je Crnalić.

Inače, prosječna cijena goriva u Bosni i Hercegovini početkom prosinca ove godine iznosila je oko 2,30 do 2,45 KM, ili 1,17 odnosno 1,25 eura. Prema tome, cijene nafte su u BiH za samo mjesec dana zabilježile pad od 30 do 45 feninga, odnosno 0,15 do 0,23 eura. Nakon pojeftinjenja tijekom zadnjih nekoliko tjedana, vozači automobila u BiH na punom rezervoaru mogu uštedjeti oko 15 eura.

Ipak, stručnjaci ne mogu ponuditi točan odgovor na pitanje hoće li će trend pada cijena biti nastavljen i idućih mjeseci i da li će se cijene nafte zadržati na već postojećem nivou. Većina je složna da skoro sve ovisi o događanjima u svijetu i na svjetskom naftnom tržištu koje je posljednjih mjeseci postalo vrlo nepredvidivo.

U tom kontekstu, Crnalić naglašava kako će se cijene nafte na tržištu BiH kretati ovisno od cijena nafte na svjetskom tržištu koje, kako kaže, vrtooglavo padaju tijekom nekoliko zadnjih tjedana.

"Mi ne možemo sada predviđati kretanje cijena, ali možemo reći da će se cijene nastaviti i dalje snižavati. Cijene nafte kod nas će sigurno i dalje diktirati svjetsko tržište. Ali ono što u ovom trenutku možemo kazati je da cijena nafte konstantno pada", napomenula je uposlenica Ministarstva trgovine Federacije Bosne i Hercegovine.

Inače, cijena sirove nafte 23. prosinca na svjetskom tržištu iznosi 55 američkih dolara što je značajno niže u odnosu ostatak ove godine.

prvi.tv