Najmanje devet ljudi je poginulo, a gotovo 3000 je ranjeno danas u eksplozijama pagera koje koriste za komunikaciju diljem Libanona, rekao je sigurnosni izvor za Reuters. Dužnosnik Hezbolaha, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da su detonacije pagera "najveći sigurnosni propust" koji je Hezbolah doživio u gotovo godinu dana rata s Izraelom.

Eksplozije su se dogodile usred pojačanog nasilja između Izraela i Hezbolaha, koji su u prekograničnom ratu otkako je prošlog listopada izbio rat u Gazi, u najgoroj takvoj eskalaciji u godinama. Izraelska vojska nije odgovorila na Reutersove upite za komentarom.
 


Hakerica: Pageri vjerojatno nisu daljinski hakirani, ali su u njih podmetnuli eksploziv

Keren Elazari, hakerica i istraživačica sigurnosti na Sveučilištu u Tel Avivu rekla je za Sky News da pageri vjerojatno nisu daljinski hakirani, već da je u njih podmetnuh eksploziv.

"Dakle, tehnologija korištena u ovim dojavljivačima stara je desetljećima. Hakeri već neko vrijeme znaju kako obrnuti inženjering ovih uređaja, kako hakirati te uređaje.

No, ne postoji mogućnost daljinskog hakiranja koja bi mogla generirati takvu vrstu kinetičke eksplozije, kao što smo vidjeli na nekim snimkama, isključivo iz digitalne manipulacije ili napada firmvera na uređaje. Neka vrsta fizičke eksplozivne komponente vjerojatno je bila dio jednadžbe", kazala je Elazari za Sky News.
 


Hamas izrazio solidarnost s Hezbolahom

Hamas je izrazio solidarnost s Hezbolahom i libanonskim narodom nakon smrtonosnih eksplozija dojavljivača.

"Mi u Islamskom pokretu otpora (Hamas) snažno osuđujemo cionističku terorističku agresiju koja je ciljala libanonske građane detoniranjem komunikacijskih uređaja u raznim područjima libanonskih teritorija, kao i civila i uslužnih objekata", rekao je Hamas okrivljujući Izrael za eksploziju.

"Cijenimo džihad, žrtve naše braće u Hezbolahu i njihovu odlučnost da nastave podržavati i naš palestinski narod u Gazi. Izražavamo našu punu solidarnost s libanonskim narodom i našom braćom u Hezbolahu, izražavajući iskrenu sućut obiteljima žrtava", priopćio je Hamas.

Izraelska vojska je ranije rekla da neće komentirati incident.

Hitne službe preopterećene nakon eksplozije pagera

Neposredno nakon eksplozija pagera, s ulica Libanona počelo je pristizati niz izvješća.

Reuters je rekao da je u glavnom gradu Bejrutu zavladala panika, a vidjeli su kola hitne pomoći kako jure južnim predgrađima grada. Također su rekli da su u bolnici Mt Lebanon motocikli jurili do hitne pomoći noseći ljude s teško ozlijeđenim i krvavim rukama.

Novinska agencija AP rekla je da su njihovi fotografi vidjeli bolničke hitne službe pretrpane pacijentima, mnogi s ozljedama udova, a neki su teško ozlijeđeni.

Libanonski sigurnosni izvor: Hezbolah je posljednjih mjeseci kupio nove pagere

Pageri koji su eksplodirali bili su novi i kupio ih je Hezbolah posljednjih mjeseci, rekao je libanonski sigurnosni izvor za CNN.

Izvor nije dao nikakve informacije o točnom datumu kupnje dojavljivača niti o njihovom modelu.

SAD: Prikupljamo podatke

SAD je rekao da prikuplja podatke o današnjim eksplozijama dojavljivača u Libanonu. Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je na redovnom brifingu za novinare da SAD nije bio uključen u incidente i da ne znaju tko je odgovoran.

Govoreći večeras, dodao je da je SAD zabrinut zbog bilo kakvog incidenta koji bi mogao eskalirati napetosti na Bliskom istoku te je naglasio da želi vidjeti diplomatsko rješenje između Izraela i Hezbollaha.

Također je, rekao je, prerano prosuđivati ​​kako bi eksplozije mogle utjecati na tekuće pregovore o prekidu vatre. "Prikupljamo informacije o ovom incidentu", rekao je Miller. "Prikupljamo informacije na isti način na koji to rade novinari diljem svijeta, kako bismo prikupili činjenice o tome što se moglo dogoditi."