Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je 23. svibnja usvojila Rezoluciju, kojom se 11. srpanj proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida u Srebrenici, koji je počinjen 1995. godine, spremno je za ukop na kolektivnoj dženazi danas, 11. srpnja u Memorijalnom centru Potočari.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je sedamnaestogodišnji Beriz Mujić koji je ubijen u srpnju 1995. godine u Bratuncu. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u svibnju 2023. godine na području Općine Srebrenica.

Najstarija žrtva koja će danas biti ukopana u Potočarima je šezdesetosmogodišnji Hamed Salić, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u Žepi, u svibnju 2014. godine.

Broj žrtava nije konačan. U Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 11 žrtava genocida koje su do sada identificirane, ali obitelji još nisu dale suglasnost za njihov ukop, uglavnom, zbog nekompletnosti tijela ovih žrtava.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.752 žrtava genocida, javlja Slobodna Europa.