Brudet je klasično jelo koje je na stolu u mnogim slovačkim domaćinstvima, posebno nedjeljom i praznicima. Tradicionalno se obogaćuje peršinom, vlascem i drugim začinskim biljem. Ipak, postoji jedan zeleni dodatak koji može potpuno promijeniti okus brudeta – ružmarin. U ovom ćete članku naučiti kako dodati ružmarin u juhu kako biste poboljšali njezin okus i dali jedinstvenu aromu.

Ružmarin je biljka intenzivne, blago borove arome koja se odlično slaže s odvažnim jelima. Dodavanjem ružmarina u juhu dobit ćete novi, neobičan okus koji će zasigurno iznenaditi vaše goste. Ružmarin je također bogat antioksidansima i ima antimikrobna svojstvapa je ne samo ukusan, već i zdrav dodatak juhi.

Koji sastojci za juhu?

Kako bi se postigao željeni učinak i klasičan okus bujona, vrijedi ga slijediti prave proporcije. Baš kao što previše mrkve može učiniti juhu preslatkom, previše ružmarina može učiniti da ima manje okus od verzije koju gotovo svi vole.

Sastojci:

Piletina (po mogućnosti seoska, oko 1,5 kg) ili mješavina piletine i junetine,
2-3 mrkve
1 grančica peršina
komad korijena celera
poriluk (bijeli dio)
1 luk
2 češnja češnjaka
2 lista lovora
5 zrna pimenta
10 zrna crnog papra
soli po ukusu
2-3 grančice ružmarina
peršin (za dekoraciju)

Kako pripremiti juhu s ružmarinom?

Suprotno onome što možda mislite, napraviti temeljac od ružmarina jednako je jednostavno kao i napraviti tradicionalnu verziju ove juhe. Evo recepta korak po korak.

Priprema sastojaka: Piletinu dobro operite i podijelite na komade. Za izraženiji okus možete koristiti i komade junetine. Povrće očistite i narežite na manje komade. Luk prerežite na pola i popržite na vatri ili u suhoj tavi dok ne dobije tamno smeđu boju.
Za pripremu temeljca: Stavite piletinu (i eventualno junetinu) u veliki lonac i prelijte hladnom vodom tako da meso bude potpuno potopljeno. Pustite da prokuha, zatim smanjite vatru i skinite sav talog koji se pojavi na površini. Dodajte mrkvu, peršin, celer, poriluk, luk, češnjak, lovorov list, alevu papriku, papar i sol te grančice ružmarina. Kuhajte na vrlo laganoj vatri otprilike 3-4 sata. Bitno je da juha samo krčka, a ne da vrije.
Posluživanje: Nakon što provrije, juhu procijedite kroz cjedilo da postane bistra. Meso i povrće možete koristiti kao prilog juhi ili drugim jelima. Poslužite juhu vruću, posutu nasjeckanim peršinom.
Dodavanje ružmarina u juhu jednostavan je način da poboljšate okus ove tradicionalne juhe. Ružmarin će juhi dati jedinstvenu aromu i dubinu te ju učiniti još ukusnijom. Isprobajte ovaj recept i uvjerite se kako je jednostavno promijeniti okus klasičnog brudeta dodavanjem jednog neupadljivog sastojka. Vaša obitelj i gosti bit će oduševljeni!