Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović gostovao je u Dnevniku 3 Federalne televizije.

Kazao je kako njegova stranka nije kriva za neusvajanje Plana rasta iako su njeni županijski premijeri bili protiv usvajanja ovog dokumenta.

Živo blato

"SDA nije kriva za neusvajanje Plana rasta. Vlast može to usvojiti bez opozicije. Očekivali su da će opozicija to prihvatiti i podijeliti odgovornost", rekao je Izetbegović.

Istaknuo je kako se pristalo na sve zahtjeve predsjednika Republike Srpske i lidera SNSD-a Milorada Dodika i to na štetu Bosne i Hercegovine.

"Dodik je u očajnoj ekonomskoj situaciji. Ako nekome trebaju ti milijuni, onda je to Dodik", kazao je Izetbegović.

Lideru SNSD-a nije predvidio svijetlu budućnost.

"Dodik ulazi u živo blato iz kojeg se neće moći izvući", kazao je Izetbegović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u odgovoru Izetbegoviću kazao je kako je zbog njega cijela BiH u živom blatu i nitko to više ne može iščupati.

"Privatizirali su svaku instituciju i sada njihovi nekadašnji kadrovi pokušavaju isto to da naprave. SDA je zlo koje nikada nije dozvolilo da BiH bude normalna zajednica. Zatrovali su sve svojom mržnjom protiv Srba i Republike Srpske. Njegovo likovanje nad činjenicom da se neki američki veleposlanik obračunava sa srpskim narodom i vrši pritisak kako bi posljedice osjetili i obični ljudi je sramno i ispod svakog nivoa je komentirati takvu osobu", napisao je Dodik na svojem službenom profilu na društvenoj mreži 'X'.

"Prijetio je i zveckao oružjem"

Istaknuo je kako Bošnjaci nikada nisu krili što žele i što im je cilj "da uz podršku stranaca oduzmu sva prava Srbima i Hrvatima".

"Podmetnuli su Hrvatima Komšića i imali su isti plan i za Srbe jer ako ćemo gledati poltronstvo i spremnost opozicije u Republici Srpskoj da podilazi Bošnjacima i strancima, između njih i Komšića nema nikakve razlike. Bakir nije krio ni da ima prijatelje u islamskom svijetu koji čekaju prave okolnosti da omoguće Bošnjacima da ostvare program iz Islamske deklaracije. Prijetio je i zveckao oružjem i sve to uz odobravanje stranaca. Za veći dio stranaca borba za dosljedno poštovanje Daytonskog sporazuma za koje se RS zalaže bilo je opasnije od njegove zapaljive ratnohuškačke retorike", napisao je Dodik.

Poručio je da strancima nije smetalo "ni kada je Izetbegović javno izjavio da su za BiH problem i građani koji glasaju za Milorada Dodika i da treba i njih sankcionirati i cijelu Republiku Srpsku disciplinirati".

"Te riječi i tu politiku Izetbegovića danas realizira sadašnja američka administracija. Na kraju su i Amerikanci shvatili da je Izetbegović postao problem i za njih pa su postavili rasklimanu 'Trojku' kako bi lakše utjecali na prilike i odnose u BiH. I sada imamo isti kaos i istu krizu, a SDA i dalje aktivno doprinosi podizanju tenzija. Sav taj kaos vidi se u Federaciji i nikada nismo dozvolili da se prelije u Republiku Srpsku. RS je stabilna i uredno funkcionira usprkos svim pritiscima i bošnjačkom nastojanju da sve ovo vrijeme radi protiv Srba i podvaljuje razne laži", istaknuo je Dodik.

Dodao je kako su za RS Trojka i SDA ista stvar.

"Učinili su da BiH za nas ostane nemoguća i nepodnošljiva. Izvor svih problema i sveg zla u BiH je antisrpska i antidaytonska politika koju zagovaraju Bošnjaci, a koju jedan dio Zapada podržava. Ta priča se ne može i neće održati jer ne odražava realnost ovog područja. BiH može opstati samo kao zajednica Srba, Hrvata i Bošnjaka, koja je sastavljena od RS i Federacije i nikako drugačije", mišljenja je Dodik.