Čišćenje pećnice, budimo potpuno iskreni, nikome nije pretjerano drag kućanski posao.Stoga ne čudi da kada dođe vrijeme da to ipak obavimo, smišljamo i prakticiramo najrazličitije načine da si cijeli proces olakšamo nekim trikovima. Pogotovo ako je pećnica jako prljava. Jedna TikTokerica predstavila je na toj društvenoj mreži svoju metodu koja ne uključuje ribanje pećnice i oduševila svoje pratitelje. Za tu akciju koristila je samo dva sastojka - sodu bikarbonu i ocat.

Zašto soda bikarbona i ocat tako dobro čiste zajedno?

Soda bikarbona je, naime, natrijev bikarbonat, a u kombinaciji s alkoholnim octom tjera nas da uspješno "manipuliramo" molekulama. Soda bikarbona je zapravo sušta suprotnost octa, iako je oštrija od octa, a djeluje tako da "otapa organsku tvar", kaže May Nieman, profesorica kemije na Državnom sveučilištu Oregon.

Ocat i soda bikarbona nalaze se na suprotnim stranama pH ljestvice, odnosno mjere koliko je neka tvar kisela ili bazna. Kao baza, soda bikarbona otapa organske spojeve koji čine prljavštinu, masnoću i slično., a mineralna struktura njezinih čestica osigurava nježno čišćenje bez grebanja.

Kao kiselina, ocat dodatno razgrađuje minerale, a kombiniranje ovih sastojaka daje odlične rezultate! Kada se soda bikarbona pomiješa s octom, kiselina razgrađuje sodu bikarbonu, oslobađajući plin ugljični dioksid, koji pomaže u potpunom uklanjanju prljavštine, pogotovo kada je riječ o postupku čišćenja jako prljave pećnice.