Zbog strelovitog rasta vodostaja rijeke Dunav uslijed obilnih padalina poljednjih dana, Budimpešta se ozbiljno priprema za moguće poplave.

Nakon što je oluja Boris donijela olujne kiše i katastrofalne poplave u dijelove središnje i istočne Europe, vlasti Budimpešte ništa ne prepuštaju slučaju.

Upute stanovnicima

Stanovnici Mađarske u velikom broju šalju upite nadležnim vlastima kako da se obrane od poplava. Stoga je načelnik Glavne uprave za vode objavio priopćenje na Facebooku u kojemu daje upute stanovnicima kome se mogu obratiti.

U ovom trenutku, kako piše mađarski portal Telex, na obrani od poplava angažirano je 350 vojnika.

Na zahtjev nekoliko županija ministar obrane Kristóf Szalay-Bobrovniczky naredio je upućivanje vojnika na pripreme zaštite od poplava u naseljima Mosonmagyaróvár, Neszmély, Pilismarót i uz rijeku Lajta.

Ministar unutarnjih poslova Sándor Pintér rekao je na tiskovnoj konferenciji u nedjelju da je vlada ovlastila resor ministarstva unutarnjih poslova da organizira zaštitu od poplava. Prognoze kažu da će vodostaj Dunava i Lajte dosegnuti, pa možda čak i premašiti vodostaj iz 2013. godine, kada su Budimpeštu zahvatile nezapamćene poplave.

Vodostaj Dunava tada je narastao do 890 centimetara, što je apsolutni rekord za glavni grad Mađarske. Usporedbe radi, u nedjelju je iznosio 420 centimetara.

Spremno 17.000 ljudi

Pintér je najavio da su mađarske obrambene snage spremne s oko sedamnaest tisuća ljudi pružiti odgovarajuću zaštitu.

I premijer Viktor Orban u nedjelju poslijepodne poručio je da je njegova zemlja spremna za obranu od poplava te je pritom naveo tri kritične lokacije - Szigetköz, zavoj Dunava i samu Budimpeštu.

U pripreme se uključio i Péter Magyar, vođa mađarske oporbe koji je s volonterima stranke pomogao na željezničkom nasipu u Neszmélyu u obrani od poplava. Pohvala mu je stigla od samog ministra Pintera, koji je i drugim političarima sugerirao da bi se mogli primiti posla. Vrlo brzo su počeli na Facebooku i drugi objavljivati fotografije. Primjerice državna tajnica Eszter Vitályos javila se iz Leányfalua videom dok je pakirala vreće s pijeskom.

"Budimpešti se približava najveća poplava desetljeća", najavio je Gergely Karácsony, gradonačelnik Budimpešte u videu objavljenom u nedjelju ujutro.

Karácsony je rekao da će pripravnost za zaštitu od poplava u glavnom gradu od ponedjeljka biti podignuta na treću razinu. Očekuje se da će vodostaj biti najveći u drugoj polovici tjedna, a zbog obilne kiše očekuje se da će se tek polagano povlačiti.

Posebno ugroženi

Gradonačelnik je naglasio da su otok Margit i obala Római posebno ugroženi poplavama te da se i na tim područjima treba očekivati zatvaranje. Očekuje se da bi vodostaj mogao narasti do 850 centimetara, prenosi Jutarnji.hr.

Od ponedjeljka u 20 sati bit će zatvorena parkirališta na najnižoj razini uz Dunav te se mole građani koji tamo parkiraju da maknu svoja vozila. U protivnom, automobili će im biti oduzeti. Još jučer su prometni policajci počeli na automobile stavljati upozorenja.

Budimpeštanska kanalizacijska tvrtka planira zatvoriti barijere protiv poplava duž cesta Nánási i Királyok i izgraditi glineni nasip dugačak četiri kilometra, visok jedan metar i širok četiri metra. Zbog toga će cesta Királyok biti zatvorena za promet od ponedjeljka, izvještava Economx.

Najugroženija područja na otoku Margit, uz samu obalu, bit će zaštićena vrećama s pijeskom. Ako bude potrebno, vlasti mogu kasnije tijekom tjedna potpuno zatvoriti otok i za vozila i za pješake. Očekuje se da će poplavne vode doći do nižih dijelova u utorak, 17. rujna.

Javni prijevoz u ugroženi, područjima uz rijeku također bi mogao biti pogođen, a daljnji detalji bit će objavljeni početkom tjedna, ovisno o razvoju situacije.