EU je danas odbacila kao "nepromišljen i neodgovoran" plan predsjednika Vladimira Putina da odobri nuklearni odgovor na masovni zračni napad na Rusiju, javlja agencija France-Presse (AFP). Putin je, podsjetimo, jučer najavio promjene nuklearnu doktrinu, koja bi po novome dopustila upotrebu nuklearnog oružja protiv nenuklearnih država kada ih podupiru nuklearne sile – što je jasna referenca na Ukrajinu i njezine zapadne saveznike.

"Putin se kocka sa svojim nuklearnim arsenalom i to ne prvi put", rekao je novinarima glasnogovornik EU za vanjsku politiku Peter Stano. "Mi naravno snažno odbacujemo ove prijetnje".

"Specifičan signal zapadu"

Predloženo proširenje ruskih nuklearnih pravila, koje Putin ima ovlasti odobriti, dolazi u trenutku kada Ukrajina traži dopuštenje od zapadnih saveznika za korištenje oružja dugog dometa za napade na ciljeve duboko u Rusiji. Kijev kaže da je potrebno gađati ruske aerodrome i vojnu infrastrukturu koju koristi za pokretanje napada na Ukrajinu. SAD i druge zapadne zemlje oprezne su u pogledu davanja takve dozvole.

Ranije danas, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da planirane promjene treba promatrati kao "specifičan signal" zapadu. Zapadne sile optužile su Putina za opasno zveckanje nuklearnim oružjem tijekom sukoba u Ukrajini. Čelnik Kremlja je izdao više očitih prijetnji o spremnosti Moskve da rasporedi nuklearno oružje.

"Ovo je samo nastavak vrlo neodgovornog i neprihvatljivog ponašanja Putina", rekao je Stano iz EU-a o najnovijoj prijetnji, koja je stigla dok su brojni svjetski čelnici prisustvovali općoj skupštini UN-a u New Yorku.

Putinov stav bio tim  više "nepromišljen", rekao je Stano, jer "dolazi od čelnika stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a".

Novi paket vojne pomoći Ukrajini

Inače, Zelenski je danas zahvalio Bidenu na novom paketu vojne pomoći od skoro osam milijardi dolara.

Iako u danas najavljenom paketu vojne pomoći nema ono što Ukrajina najviše traži, dozvolu za lansiranje zapadnih dalekometnih projektila na Rusiju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jje toplo zahvalio američkom predsjedniku Bidenu.

U izjavi na X-u, Zelenski rekao je da je "zahvalan" SAD-u na novom paketu vojne pomoći vrijednom 7,9 milijardi dolara.

"Upotrijebit ćemo ovu pomoć na najučinkovitiji i najtransparentniji način za postizanje našeg glavnog zajedničkog cilja: pobjede Ukrajine, pravednog i trajnog mira i transatlantske sigurnosti", rekao je. Predsjednik je rekao da će novi paket - koji uključuje protuzračnu obranu, bespilotne letjelice, projektile dugog dometa i obuku za ukrajinske pilote - biti "kritičan za zaštitu naših ljudi".

"Ukrajina i Sjedinjene Države ostaju bliski saveznici posvećeni obrani slobode, ljudskih života i zajedničke sigurnosti u Europi i šire", objavio je, pa dodao: "Uvijek smo cijenili snažnu dvostranačku potporu u Sjedinjenim Državama i među Amerikancima pravednom cilju Ukrajine da porazi rusku agresiju".