Nakon višegodišnje prakse SDA u kojoj su ljudi sa crne liste potpisivali milijunske ugovore, došlo je vrijeme kada se ugovorom izbacuju tvrtke iz državnih projekata jer su stavljene na crnu listu - poručio je ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto, reagirajući na kritike državnog zastupnika Safeta Keše u vezi sa Ugovorom o digitalizaciji javnih RTV servisa u BiH.

Forto je izrazio žaljenje što se, u očitom nedostatku aktivnosti, državni zastupnik Safet Kešo "odlučio za pamfletizam koji se ogleda u njegovim reagiranjima na provođenje Ugovora za digitalizaciju Javnih RTV servisa u BiH, a gdje pokazuje zavidnu razinu ili neznanja ili političkog populizma".

Kredibilitet kompanija

Navodi da se kredibilitet kompanija koje se javljaju na javne pozive u našem zakonodavstvu ne zasniva na povezanosti s bilo kime, nego na ispunjavanju kriterija, dokazivanju iskustva i kapaciteta za realizaciju predmeta javne nabavke, o čemu odlučuju povjerenstva, a ne sam rukovoditelj institucije.

''Dodatak Ugovoru, koji Kešo problematizira, potpisan je na osnovu mišljenja i saglasnosti Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine, sa obje članice Konzorcija jedinog kvalificiranog ponuđača po javnom pozivu za ovaj projekat - Odašiljači i veze Zagreb i Nimbus Innovations Banja Luka. Nimbus je preuzeo sva prava, imovinu i obveze tvrtke Sirius 2010, a obje kompanije su ovim potpisom isključene iz daljnje realizacije Ugovora'' - dodaje ministar Forto.

Kako dalje navodi, sva prava i obveze za realizaciju Ugovora su na osnovu dodatka Ugovoru preuzeli Odašiljači i veze, koji su dostavili dokaze da su sposobni samostalno provesti Projekt digitalizacije radio i TV signala i dostavili potrebne bankovne garancije kojima će se zaštititi interes BiH. Projekat digitalizacije signala je trebao biti okončan još 2015. godine.

Bijes nakon 30 godina na vlasti

''I prije sklapanja Ugovora inzistirao sam da Ured za razmatranje žalbi i Sud BiH daju svoj konačni sud. U procesu izrade dodatka Ugovoru konzultirano je Pravobraniteljstvo BiH, koje je dalo jasne upute i suglasnost na taj akt. Takvo postupanje je očito nepoznanica za Kešu i njegove stranačke kolege'' - naveo je Forto pozivajući Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstvo BiH da preispitaju sve aktivnosti u vezi s Projektom digitalizacije.

Odašiljači i veze su, kako ističe, proveli i prvu fazu digitalizacije radio i TV signala u našoj zemlji prije deset godina. Ova kompanija je u Hrvatskoj digitalizaciju televizije okončala 2009. godine, a do kraja 2010. u potpunosti je ugašena analogna televizija u toj zemlji, dodaje Forto, uz podsjećanje da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u Europi koja nije digitalizirala radio i TV signal.

''Iz vaših objava curi bijes što nakon trideset godina niste na vlasti na koju ste mislili da ste pretplaćeni i tokom koje ste potpisali stotine po državu štetnih ugovora'' - poručio je ministar Forto u odgovoru zastupniku Keši, spriopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.