U Franjevačkom samostanu Tolisa, časni brat fra Josip Adrić izrađuje habite za provinciju Bosnu Srebrenu, kao i za franjevce u Hercegovini i Hrvatskoj. Fra Josip je vještine krojenja stekao kod krojača zagrebačke provincije Ćirila i Metoda, fra Zdravka Jakobovića, s kojim je učio izrađivati habite prije devet godina.

Na službi u Franjevačkom samostanu Tolisa fra Josip je dvije godine, gdje u krojačnici izrađuje habite koji su prepoznatljivi po svojoj jednostavnosti i užem kroju. "Naš habit je malo uži, iz dva dijela je. Netko voli da to nije široko, da fino stoji, da nema šetanja. Pogotovo oni koji su mršaviji, onda oni vole takav naš uži habit," kazao je fra Josip.
 


Izrada jednog habita zahtijeva strpljenje i preciznost, a ključni su dobar kroj i kvalitetan materijal. "Jako je teško sada naći dobar štof za habite koji je ugodan i zimi i ljeti, jer sada imamo samo jednu vrstu habita," istaknuo je fra Josip, napomenuvši da su nekada franjevci nosili dva habita – ljetni i zimski.

Za izradu jednog habita fra Josipu su potrebna tri dana, a godišnje ih sašije između 20 i 40, ovisno o broju novaka i novicijata te godine. Podršku mu pruža samostanska zajednica, a gvardijan fra Mario Jurić ističe njegov doprinos zajednici u raznim poslovima.

Osim krojenja, fra Josip uživa i u hortikulturi, posebno u dekoraciji cvjetnih aranžmana kojima ukrašava posavsku katedralu, naročito za velike blagdane.