U sjeni cirkusa koji se dogodio na početku turnira, odigrane su ostale utakmice po skupina na olimpijskom turniru.

U skupini A, startne pobjede su ostvarili domaćin Francuska i Novi Zeland. Francuzi su na Vélodromeu u posljednjih pola sata slomili otpor Amerikanaca. Prije svega zahvaljujući preiskusnom Lacazetteu. Prvo je sjajno pogodio u 61. minuti, a onda je asistirao Michaelu Oliseu za drugi gol. Olise je pokazao zbog čega je novi igrač Bayerna. Za konačan rezultat se pobrinuo Loic Badé. Iako je završilo 3:0, Amerikanci nisu razočarali. Imali su svoje prilike, ali je sjajno branio mladi Restes. Amerikanci su pogađali i okvir gola.

U prvom susretu iz ove skupine Novi Zeland je pobijedio Gvineju s 2-1. Za pobjednički sastav zabili su Matthew Garbett (25) i Ben Waine (76), dok je za Gvineju strijelac bio Amadou Diawara (72).

S mnogo pažnje čekala se utakmica između Izraela i Malija u skupini D, posebno nakon nemilih scena iz Saint-Etiennea na utakmici Maroka i Argentine.

Opsadno stanje u Parizu

Tisuću policajaca i pripadnika žandarmerije mobilizirano je za ogled koji je igran na pariškom Parku prinčeva, a bio je to prvi sigurnosni test uoči službene ceremonije otvaranja Igara.

OI u Parizu održavaju se usred izraženih sigurnosnih problema i pojačanih geopolitičkih napetosti, uključujući izraelski rat u Gazi.

"Ova utakmica klasificirana je kao posebno osjetljiva", istaknuo je francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin tijekom razgovora s novinarima uoči utakmice.

Darmanin je u nazočnosti izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga, istaknuo kako je ovaj dvoboj važan za sigurnosni sustav Igara općenito, a posebno za 88 sportaša izraelske delegacije. Poput onih američkih ili iranskih ekipa, izraelski sportaši su strogo zaštićeni.

Agenti izraelske unutarnje sigurnosti (Shin Bet) stalno ih nadziru, piše britanski list The Telegraph pozivajući se na bivšeg šefa ove službe. Tome su pridodani pripadnici elitnih postrojbi francuske policije i žandarmerije.

"Ne shvaćamo (prijetnju) olako, u stanju smo visoke pripravnosti i svi su sportaši obaviješteni o situaciji", komentirao je glasnogovornik izraelske vlade David Mencer.

"Naša dužnost je da zaštitimo naše sportaše u suradnji s francuskim vlastima, to je od najveće je važnosti", dodao je.

U svom trening stožeru u Croissyju, nekih 20 kilometara zapadno od Pariza, izraelski nogometaši u utorak su nastojali djelovati opušteno, ali u zraku se osjećala napetost.

Izraelski glasnogovornik je više puta vikao "samo nogomet" kada su novinari pokušali postaviti pitanja o političkoj pozadini.

"Došli smo ovdje pobjeđivati i jako smo uzbuđeni, rekao je novinarima Omri Gandelman, vezni igrač koji igra za belgijski Gent.

Srećom, susret je protekao bez incidenata, a što se tiče samog rezultata, završilo je 1:1.

Izrael je poveo u 57. minuti nakon autogola Hamidoua Dialloa, a izjednačio je Cheickna Doumbija u 63. minuti.

Japan silovit

U prvom susretu iz ove skupine Japan je pobijedio Paragvaj s 5:0.

Irak je u skupini B preokrenuo susret protiv Ukrajine. Rubchynskyi je Ukrajini osigurao vodstvo, ali su onda stvari preokrenuli
Hussein i Jassim, igrač koji bi mogao postati prvi koji je prešao iz domaće lige u jedan klub lige Petice (Como).

Španjolska je također slavila 2:1 kontra Uzbekistana dok su Dominikanska Republika i Egipat odigrali utakmicu bez golova.