Portugal je ipak u četvrtfinalu Europskog prvenstva. Zahvaljujući golmanu Diogo Costi. Costa je prvo u 115. minuti utakmice skinuo zicer Šešku koji je imao meč loptu u svojim rukama, a onda je prilikom izvođenja jedanaesteraca obranio Slovencima tri. Portugal će u četvrtfinalu igrati protiv Francuske.

Obranio tri penala

Imaju za čime Slovenci žaliti, uspjeli su i četvrtu utakmicu zaredom ostati neporaženi na ovom EURU, u regularnom tijeku, ali kada je bilo najvažnije, ostali su kratki. Iličić, Balkovec i Verbić su šutirali skoro na isti način. Samo ne u istu stranu. Te poluvisoke lopte, očito su bile idealne za Costu.

Gledajući samo regularan tijek utakmice, Portugalci su u prvi pola sata imali 70 posto posjeda lopte, ali iz takve dominacije su malo toga iskreirali pred golom Oblaka. Tek je u 34. minuti Ronaldo zaprijetio silovito iz slobodnog udarca. Ono što je bilo najvažnije. Slovenci su se obranili od početnog pritiska i bez većih problema su proveli prvi dio utakmice kraju. Drkušić je odradio sjajan posao, Ronaldo je bio pa skoro nevidljiv, kompletna ekipa je kroz vrlo čvrsti blok poprilično usporila Portugal.

Slovenci izdržali početni pritisak

Portugalci sjajno tehnički potkovani su imali tu prednost u situacijama jedan na jedan, puno lopti je dolazilo s boka u kazneni
prostor Slovenije, bilo je dalekometnih pokušaja, ali su Oblak i suigrači znali kako da se nose u tim situacijama.

Nakon svega, u 60. minuti otvorila se prilika na drugoj strani. Šeško je iskoristio zbrku na sredini terena, prošao Pepea, ali nije bilo snage u završnici akcije. Kako je vrijeme prolazilo Portugal je bio sve manje opasan. I onda prva meč lopta Ronalda u 89. minuti. Ronaldo je u prilici, šutira pravo u Oblaka. Drugu meč loptu, Ronaldo je imao u 103. minuti.

Meč lopta Ronalda, pa Šeška

Jota je projurio kroz sredinu, prošao je nekoliko slovenskih igrača, Drkušić ga na kraju ruši. Ronaldo je na putu da bude tragičar utakmice. Oblak je pročitao njegovu namjeru. Nema gola ni poslije penala. Drama i dalje traje. Zaključili smo prvi produžetak, Kek je dobio crven karton, utakmicu gleda s tribina. Pravog tragičara utakmice smo dobili na drugoj strani.

U 115. minuti, umorni Pepe je prodao loptu na sredini terena, Šeško je išao sam, odlučio je prizemnim udarcem savladati Costu. Možda u najgora moguća solucija u tom trenutku. Costa nije imao previše posla, ali ga je obavio sjajno. U tom trenutku kao da je začarao mrežu.