Korisnici imaju rok do 1. prosinca da spremu svoje stare putanje prije nego što budu trajno izbrisane.

Google će izbrisati sve podatke o prethodno posjećenim lokacijama korisnika, najavila je tvrtka, godinu dana nakon što je obećala smanjiti količinu osobnih podataka koje pohranjuje, piše The Guardian.

Korisnici imaju rok do 1. prosinca da spremu svoje stare putanje prije nego što budu trajno izbrisane. Funkcija "timeline", koja je prije bila poznata kao "Location History", i dalje će raditi za one koji je žele koristiti, ali će svi podaci biti pohranjeni lokalno na korisničkim uređajima, a ne na Googleovim serverima.

Google je također smanjio zadani period čuvanja povijesti lokacija s godinu i pol na tri mjeseca. Korisnici će moći sigurnosno kopirati svoje podatke ako to žele, ali to više neće biti zadano.

Ova promjena dolazi usred sve većeg pritiska na Google da zaštiti privatnost lokacijskih podataka korisnika, posebno nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a kojom je ukinuto pravo na pobačaj. Google je tada obećao brisati informacije o pretragama vezanim za klinike za pobačaje kako bi zaštitio žene od moguće kriminalizacije.

U blogu kojim najavljuje ove promjene, Google je naveo da su lokacijski podaci osobni i da su posvećeni njihovoj sigurnosti, privatnosti i kontroli korisnika. "Google Maps nikada ne prodaje vaše podatke nikome, uključujući oglašivače," dodali su iz Googlea, piše The Guardian.