Cijenjene Ramkinje i Ramljaci,

budući da je u tijeku intenzivna predizborna kampanja razumljivo je da se politički suparnici služe svim dopuštenim, ali i vrlo često, bar sa moralnog gledišta, nedopuštenim sredstvima kako bi pridobili glas više.

Svjedočimo tako ovih dana kako jedni ističu da su zaslužni za izgradnju zgrade policije, obnovu fasade na školama, prometnice, dok se drugi ponosno hvale i pripisuju zasluge za izgradnju vodovoda, asfalta, tržnice itd. Međutim, valjda se podjednako nadaju kako građani/birači imaju kratko pamćenje pa će, prema njihovoj logici, više vjerovati njima i njihovim riječima, nego svom pamćenju i svojim očima.

Mi, ekipa okupljena oko HDZ 1990, vjerujemo kako će naši sugrađani birati isključivo na temelju činjenica, a ne na temelju ispraznih priča i obećanja. Stoga je dobro, i u ovoj prigodi, podsjetiti na važne činjenice, koje se izgleda, namjerno želi zaboraviti.

HDZ 1990 omogućio je pluralizam u našoj općini.

Taj pluralizam omogućio je da HDZ 1990, nakon više od 15 godina jednoumlja i neupitne vladavine, voljom građana u Rami, sa vladajućih funkcija, smijeni HDZ BiH i bude svjetlom na kraju tunela za sve Hrvate u BiH.

HDZ 1990 je nakon toga, kao najjača politička snaga u Rami, od 2006. godine, upravljao svim procesima i valjda je zaslužan za sve što je dobro ali i odgovoran, za ono što nije dobro u našoj općini.

HDZ 1990 od svog je utemeljenja, pa do današnjih dana, u Rami pokrenuo niz pozitivnih procesa, u kojima je sudjelovao, i puni doprinos dao, i jedan dio naših, u to vrijeme, stranačkih prijatelja, koji su danas u drugoj političkoj stranci, te im na tome ovom prigodom zahvaljujemo.

Svjesni smo činjenice, kako je naša odgovornost, za stanje u općini, prestala onog trenutka kada je dio naših kolega odlučio napustiti HDZ 1990 i krenuti drugim političkim putem. To im pravo nitko nije pokušao, niti može osporiti.

Ipak, istine radi, bio bi minimum političke, pa i ljudske korektnosti, da ukoliko nabrajaju navodno “svoje” uspjehe, navedu kada su ti projekti započeti, tko ih je započeo i kad su završeni.

Dragi sugrađani,

Iako je o temi napuštanja dijela članova HDZ 1990 i osnivanju nove stranke, u više navrata, u medijima bilo govora, ovo je prigoda za kazivanje istine.

Naime, istina je kako se dio naših članova nije slagao s politikom vodstva stranke, ali je također  i istina kako zbog toga nisu imali nikakvih problema, naprotiv; imali su odriješene ruke da na razini općine rade upravo na način koji bi bio kompatibilan s onim za što se zalažu i što zagovaraju. Međutim, bila je to, s njihove strane, samo igra riječi jer se u stvarnosti događalo upravo suprotno.

Naime, sve veće poslove/projekte, u našoj općini, a radi se o stotinama milijuna konvertibilnih maraka, radile su, a nažalost i dalje rade, strane firme; firme iz drugih općina i gradova.

Ništa tu ne bi bilo sporno da to nisu firme koje su isključivo pod izravnom kontrolom one politike i pojedinaca, zbog kojih se navodno dio naših članova buni i za što je optuživao vrh stranke.

Svaki objektivni građanin naše općine može potvrditi istinitost ovih navoda; godinama naš novac odlazi u Grude, Livno, Široki Brijeg, Mostar, kod osobnih i stranačkih prijatelja čelnika HDZ BIH.

Koje li ironije, upravo su HDZ 1990 neki napustili zbog navodne bliskosti sa samim vrhom HDZ BiH.

Iza ovog prozirnog igrokaza i jeftine demagogije krio se dobro uštimani biznis, honoriran milijunima konvertibilnih maraka. Postoji puno primjera i potvrde ovih navoda.

Dok za naše gospodarstvenike nema ni mrvica od posla u Rami, dok kruh za svoje obitelji traže i zarađuju diljem BiH i HR, dobro uhodanim modelom, uvijek iste firme bliske HDZ BiH, a koje naravno nisu iz Rame, dobivaju poslove.

Kada smo ovu temu nametnuli na tijelima naše još uvijek jedinstvene stranke, i kad smo kazali kako prioritet u radu HDZ 1990 mora biti briga za domaće gospodarstvenike, te kad smo odlučili stati na put praksi da firme sa strane, a isključivo bliske HDZ BiH, rade u Rami i zatražili da se poslovi daju našim gospodarstvenicima, dio naših članova odlučio je napustiti HDZ 1990.

Da je samo puka priča i obično spin, kako je razlog napuštanja HDZ 1990, bliskost nekih čelnika naše stranke sa HDZ BIH, potvrdu možete vidjeti svaki dan kada pogledate vozila, strojeve i adrese firmi koje rade u Rami. Slika kojoj svjedočite svaki dan dovoljno govori o tome tko je komu blizak. U Rami se nažalost, na brutalan način, potvrdilo da novac otvara svaka vrata.

Novac je razlog velike ljubavi načelnika općine i HDZ BiH, jer davanjem poslova Čovićevim stranačkim prijateljima, načelnik izravno pomaže kampanju HDZ BiH.

HDZ 1990 nema ništa protiv firmi iz našeg  okruženja, ali smo za to da najveći dio poslova u našoj općini, pod jednakim uvjetima, rade naši, domaći gospodarstvenici.

HDZ 1990 obvezuje se da će javnost transparentno izvijestiti o iznosu našeg novca, koji je na ime radova ili poticaja završio u Livnu, Grudama, Širokom Brijegu, Mostaru i drugim mjestima kojima godinama suvereno upravlja HDZ BiH pa neka javnost prosudi tko je, a tko nije blizak Čoviću.

Pozivamo sve sugrađane da iziđu na izbore i da 6. listopada biraju isključivo na temelju činjenica.

OO HDZ 1990 Prozor Rama