– Klub zastupnika HDZ 1990 u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) najavio je kako će pokrenuti inicijativu za sazivanje izvanredne sjednice Skupštine s ciljem smjene njenog predsjedatelja Džafera Alića. Ova odluka dolazi nakon što su, kako navode, šira javnost i zastupnici HDZ 1990 imali priliku čuti izjave predsjedavajućeg Alića u jednoj TV emisiji, koje smatraju neprimjerenim.

Zastupnici HDZ 1990 u svom priopćenju tvrde da je po tko zna koji put u posljednjih trideset godina svjedočeno pokušajima homogeniziranja biračkog tijela kroz stvaranje tenzija između različitih etničkih grupa, osobito pred izbore. Prema njihovim navodima, politički partneri, uključujući HDZ BiH i dopredsjedatelja Skupštine Tomislava Martinovića, koriste ovaj trenutak kako bi naizgled izrazili nezadovoljstvo, dok u isto vrijeme zadržavaju svoj odnos s Alićem zbog dugogodišnjeg partnerstva u vlasti.

HDZ 1990 kritizira činjenicu da, unatoč skandaloznim izjavama, nije sazvana izvanredna sjednica Skupštine s jedinom točkom dnevnog reda – razrješenjem predsjedavajućeg Alića. Također izražavaju razočaranje jer, prema njima, u zemlji u kojoj bi se za izgovorenu riječ snosila odgovornost, Alić bi već podnio neopozivu ostavku. Umjesto toga, kako kažu, u dijelu javnosti bliskom Stranci demokratske akcije (SDA), Alić će vjerojatno biti slavljen, a ne osuđen za svoje izjave.

Međutim, Klub zastupnika HDZ 1990 vjeruje da u Skupštini HNŽ ima dovoljno zastupnika, uključujući i neke iz SDA, koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao domovinu svih njenih konstitutivnih naroda i građana, te će svojim glasom, zajedno sa zastupnicima HDZ 1990, ispratiti Alića u političku mirovinu.

Priopćenje zaključuju tvrdnjom kako vjeruju da je Aliću, kao i svima koji dijele njegove stavove, mjesto u političkom zaboravu.

Podsjećamo, u intervjuu za jednu televiziju Alić je uz ostalo kazao: “Ja mislim da smo mi vlasnici u zemlji, a da imamo neugodne podstanare, iza kojih uvijek moramo čistit, mest i tako dalje, popravljati, izgrađivati, graditi, nadograđivati.” Ovo je Alić kazao referirajući se na tvrdnju urednika i voditelja kako ima dojam da su “Bošnjaci podstanari u svojoj zemlji”.