Hortenzije su prave kraljice vrta. Njihovi veliki cvjetni grozdovi prekrasan su ukras koji već izdaleka privlači pažnju. Međutim, važno ih je ne samo redovito zalijevati, već i voditi računa o njihovom održavanju. Iako su oku najugodnije za vrijeme ljeta, također je važno voditi brigu o njihovoj njezi tijekom drugih godišnjih doba. U rujnu je dobra ideja napraviti šumski balzam za zaštitu od štetočina i osigurati odgovarajuću vlažnost. Zahvaljujući šumskom gnojivu, dobit će zaštitu za zimu, a iduće će godine procvjetati kao nikad prije, piše essanews.

Na internetu možete pronaći mnoštvo recepata za domaće preparate za održavanje hortenzija. Jedan od njih je od taloga kave koja je odličan, ali samo ljeti. U jesen se isplati posegnuti za sasvim drugačijim proizvodom koji se može pronaći u šumi. Samo prošećite i sakupite obične šišarke, koje su idealno gnojivo za hortenzije.

Malo ljudi zna da su češeri bogati kalcijem, kalijem i cinkom, koji su ključni sastojci u njezi biljaka. Da biste ih pretvorili u biljno gnojivo, jednostavno skupite desetak češera i zgnječite ih. To možete učiniti, na primjer, pomoću tučka.

Domaće gnojivo od borovih češera

Postoje dva načina korištenja borovih češera za stvaranje domaćeg gnojiva za hortenzije u jesen. Oba su vrlo jednostavna i oduzimaju malo vremena.

Prvi način je da zgnječene češere stavite u kantu, dodate vodu, a zatim kantu prekrijete gazom kako biste omogućili protok zraka. Kantu s češerima i vodom treba ostaviti na stranu 3-4 tjedna. U tom razdoblju ne smijete zaboraviti na to. Svakih nekoliko dana otvorite gazu i dobro promiješajte sadržaj.

Druga metoda je da se zdrobljeni češeri rašire oko grma hortenzije. Ovo će stvoriti prirodni malč koji bi trebao biti debeo oko 3 centimetra. To će zaštititi hortenzije od štetočina i korova i održati odgovarajuću vlažnost.