Posada broda u grčkom vlasništvu, oštećenog u napadu jemenskih hutističkih militanata, je evakuirana, napušteni brod pluta Crvenim morem, a potraga za jednim nestalim mornarom se nastavlja, izvijestili su filipinski ministar i iz Pomorske trgovačke operacije Ujedinjenog Kraljevstva.

Postoji plan za početak operacija spašavanja broda Tutor, koji je prevozio ugljen pod zastavom Liberije, rekao je danas filipinski ministar radnika migranata Hans Leo Cacdac, dodajući da su 22 člana posade bili Filipinci od kojih je spašeno 21, dok se za jednim još traga i smatra se da je još uvijek na brodu.

Huti preuzeli odgovornost za napad

Napad u blizini jemenske luke Hodeidah u srijedu izazvao je ozbiljne poplave i štetu na strojarnici te ostavio brod Tutor nesposobnim za manevriranje. Bio je to treći napad huta na brod kojim upravljaju filipinski pomorci od prošle godine, pri čemu su dva filipinska mornara poginula, a 17 još uvijek drže militanti, pokazuju vladini podaci.

Huti su na strani Irana preuzeli odgovornost za raketni napad na Tutor i još jedno plovilo Verbena u Adenskom zaljevu proteklih dana. Njihovi napadi također su oštetili dva druga broda u prošlom tjednu, "označavajući značajno povećanje učinkovitosti", rekla je britanska zaštitarska tvrtka Ambrey.

Od studenoga su hutisti koristili bespilotne letjelice i projektile za napad na brodove u Crvenom moru, tjesnacu Bab al-Mandab i Adenskom zaljevu, rekavši da djeluju solidarno s Palestincima u ratu u Gazi. Potopili su jedan brod, zaplijenili drugo plovilo i ubili tri pomorca u odvojenim napadima.

"Ova situacija se ne može nastaviti"

"Ova situacija se ne može nastaviti", rekao je u izjavi glavni tajnik Međunarodne pomorske organizacije Arsenio Dominguez. Vjeruje se da je nestali član posade zarobljen u strojarnici, rekli su pomorski izvori i filipinsko ministarstvo radnika migranata.

Tutor ne tone i može se sigurno odvući, rekao je Cacdac, poručivši i da filipinski pomorci imaju pravo odbiti ukrcaj na brodove koji prolaze kroz Crveno more i Adenski zaljev. Upravitelj broda Evalend Shipping sa sjedištem u Ateni nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar.