Donosimo vam još jedan recept s jabukama za hladne jesenske dane, prenosi Coolinarika. Ako volite jabuke, čokoladu, cimet i bademe, savjetujemo da se što prije bacite na pripremu ove ukusne slastice koja vas neće ostaviti ravnodušnim.

Sastojci:

    4 kom jaja
    230 g Šećera
    115 g maslaca
    2 žlice mlijeka
    1 kom jabuka + 2 žlice vode - izraditi u blenderu u kašicu
    1 kom Vanilin šećer
    1 kom Cimet šećer
    1 kom prašak za pecivo
    350 g Pšenično glatko brašno
    prstohvat soli
    100 g grubo nasjeckanih badema
    100 g nasjeckane tamne čokolade ili čokoladne kapljice
    2 kom jabuke, nasjeckane na kockice

Glazura:

    60 g tamne čokolade (za kuhanje)
    0,6 dl Slatko vrhnje

Priprema:

Najprije pripremite kalup za kuglof, premažite ga maslacem (nemojte zaboraviti na sredinu) i pospite brašnom. Zatim odmjerite i pripremite ostale sastojke. Bademe stavite u vrećicu i batom za meso pretvorite ih u komadiće.

Čokoladu nasjeckajte na kockice (ili koristite čokoladne kapljice) , a zatim očistite dvije jabuke te ih također narežite na male kockice. Jednu jabuku očistite te je s dvije žlice vode izmiksajte u blenderu tako da dobijete kašicu.

Jaja, šećer, maslac i mlijeko stavite u posudu i izradite mikserom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte vanilin šećer i cimet šećer te kratko izmiksajte. Zatim dodajte kašicu od jabuke iz blendera, izradite mikserom, a potom dodajte prašak za pecivo, brašno, prstohvat soli i sve dobro još jednom izmiksajte da dobijete jednoličnu smjesu.

Dobivenoj smjesi dodajte nasjeckane bademe (možete ih zamijeniti i orasima ako su vam draži), nasjeckanu čokoladu te nasjeckane jabuke. Špatulom sve lagano umiješajte, a zatim dobivenu smjesu stavite u pripremljeni kalup za kuglof.

Poravnajte smjesu i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 °C-180 °C. Pecite dok ne dobije zlatno smeđu boju (cca 30-40 min) i probajte štapićem je li kuglof potpuno pečen.

Pustite ga najprije 15ak min da se ohladi u kalupu, a zatim ga izvadite na rešetku i pustite da se u potpunosti ohladi.

Pripremite glazuru tako da na pari otopite čokoladu u vrhnju za šlag, a zatim ju uredno prelijte po kuglofu.

Kuglof ukrasite po želji, posipajte samljevenim bademima ili kao u mom slučaju samljevenim bučinim sjemenkama.

U slast!