Kada je Elon Musk kupio Twitter i preimenovao ga u X, nije to učinio samostalno. Iako je američki milijarder 2022. iskoristio svoje golemo bogatstvo kako bi pokrio najveći dio kupoprodajne cijene od 44 milijarde dolara, također se oslanjao na bankovne zajmove i dugačak popis investitora, čiji je puni sastav tek nedavno otkriven.

U to vrijeme analitičari su se čudili Muskovoj sposobnosti da privuče desetke entuzijastičnih partnera. Saudijski princ Alwaleed bin Talal, koji je u privatni posao uložio gotovo dvije milijarde dolara u dionicama Twittera koje su držali on i saudijska holding kompanija, napisao je Musku na Twitteru: “Vjerujem da ćeš biti izvrstan lider za @Twitter i da ćeš pokrenuti i maksimizirati njegov veliki potencijal.”

Dvije godine kasnije, Alwaleed kaže da je još uvijek zadovoljan svojom investicijom. Ali drugima posao izgleda znatno manje privlačan. Pod Muskom je vrijednost X-a pala - kao što je Musk priznao - pa vrijedi samo pola onoga što je platio, piše The Washington Post.

24 milijarde dolara manje

Od kraja prošle godine, Fidelity kontinuirano procjenjuje X-ov udio u jednom od svojih fondova na 70 posto ispod kupovne cijene, što je pad vrijednosti o kojem je prvi izvijestio Axios. Brojke objavljene u petak pokazuju da Fidelity sada taj udio vrednuje oko 72 posto manje nego kad je Musk preuzeo X, što je smanjilo ukupni udio u kompaniji s 316 milijuna dolara na 88 milijuna dolara.

Na temelju analize The Washington Posta uz korištenje Fidelityjevih procjena, osam najvećih početnih ulaganja koja su prijavljena američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burzu (SEC) ili na neki drugi način javno objavljena vrijede oko pet milijardi dolara manje nego kada je Musk kupio X. Njegov udio i ukupni udio njegovih partnera danas vrijedi 24 milijarde dolara manje - što je gubitak koji se rijetko viđa izvan područja gospodarskih ili industrijskih padova ili razornih korporativnih skandala.

Svi su bez komentara

Svi osim drugog najvećeg investitora odbili su komentirati ili nisu odgovorili na zahtjev za komentarom za ovaj članak. Fidelity je odbio komentirati. Musk i X nisu odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Među onima koji trpe gubitak su saudijski i katarski poslovni lideri i članovi kraljevske obitelji; ulagači rizičnog kapitala i tehnologije iz Silicijske doline; te suosnivač Twittera i bivši direktor Jack Dorsey. Musk je uzeo zajmove kako bi pokrio ostatak kupoprodaje, posudio je više od 12 milijardi dolara, izvijestile su novinske kuće.

“Elon je učinio ogromnu štetu otkako je kupio Twitter. Uopće nije zabavno pokušavati objasniti ljudima koji su u njega uložili kapital kako je izgubio toliko novca”, kaže Ross Gerber, koji je uložio manje od milijun dolara, udio koji sada smatra bezvrijednim.

Jedan od glavnih ulagača izgubio oko 720 milijuna dolara

Među glavnim ulagačima, jedino je Dorsey iznio svoje nezadovoljstvo. On je izgubio oko 720 milijuna dolara. Prošle je godine rekao da Musk ipak nije trebao kupiti Twitter, objavivši na društvenim mrežama kako misli da je Musk “nije odmah reagirao kako treba nakon što je shvatio da je njegov tajming bio loš”.

“Sve je otišlo naopako”, rekao je Dorsey.

Međutim, Alwaleed, najveći investitor X-a nakon samog Muska, rekao je u intervjuu za The Washington Post da procjenjuje svoj i udio Kingdom Holdinga u X-u jednako kao i kada je Musk preuzeo poslovanje: 1,9 milijardi dolara, brojka za koju je rekao da je “konzervativna” procjena.

“U našim knjigama, u mojim knjigama osobno, procjenjujemo udio minimalno na početnu razinu s kojom smo ušli. Nema nikakve devalvacije”, rekao je Alwaleed prošli tjedan.

Kao glavni dioničar Twittera, Alwaleed se u početku protivio Muskovoj kupnji - ne zato što je bio protiv Muska, kako je rekao, već zato što je smatrao da je Muskova ponuda od 54,20 dolara po dionici preniska.

“U svom prvom razgovoru s Muskom rekao sam mu da ću se boriti da ostanem u kompaniji”, rekao je Alwaleed, iznoseći svoje uvjerenje da Twitter vrijedi više.

Budući da je Musk pretvorio Twitter u privatnu tvrtku, teško je precizno odrediti njegovu vrijednost. Ali neke stvari o njegovoj financijskoj slici su jasne: oglašivači - ključni izvor prihoda - pobjegli su nakon kontroverzi, od kojih je neke izazvao sam Musk. Neke je oglašivače također obeshrabrila njegova odluka da ukine moderiranje sadržaja i da vrati tisuće korisničkih računa koji su prethodno suspendirani zbog kršenja pravila.

Kupoprodaja je također bila pod pomnim nadzorom. SEC vodi aktivnu istragu zbog moguće prijevare tijekom Muskova preuzimanja kompanije, ispitujući njegovo rano prikupljanje dionica Twittera bez otkrivanja njegovog ulaganja - potez koji je mogao utjecati na cijenu dionice. Neki su ulagači dobili sudske pozive u sklopu istrage.

Ovo su najveći inicijalni ulagači u biznis i procjena vrijednosti njihovih udjela u trenutku kupnje i danas, na temelju Fidelityjevih izračuna.

Elon Musk

Ulaganje: obveza od 33,5 milijardi dolara, koja se sastoji od dionica Tesle i njegovog vlastitog bogatstva, zajedno sa suinvestitorima, uključujući one navedene u nastavku.

Vrijednost 2024.: 9,38 milijardi dolara

Razlika: -24,12 milijarde dolara

Princ Alwaleed bin Talal (i Kingdom Holding)

Investicija: 1,89 milijardi dolara

Vrijednost 2024.: 529,2 milijuna dolara

Razlika: -1,36 milijardi dolara

Jack Dorsey, suosnivač Twittera i bivši direktor

Investicija: milijarda dolara

Vrijednost 2024.: 280 milijuna dolara

Razlika: -720 milijuna dolara

Larry Ellison, suosnivač Oraclea i predsjednik Upravnog odbora

Investicija: milijarda dolara

Vrijednost 2024.: 280 milijuna dolara

Razlika: -720 milijuna dolara

Bez javnih komentara.

Sequoia Capital

Investicija: 800 milijuna dolara

Vrijednost 2024.: 224 milijuna dolara

Razlika: -576 milijuna dolara

Bez javnih komentara.

Vy Capital

Investicija: 700 milijuna dolara

Vrijednost 2024.: 196 milijuna dolara

Razlika: -504 milijuna dolara

Bez javnih komentara.

Binance

Investicija: 500 milijuna dolara

Vrijednost 2024.: 140 milijuna dolara

Razlika: -360 milijuna dolara

Andreessen Horowitz

Investicija: 400 milijuna dolara

Vrijednost 2024.: 112 milijuna dolara

Razlika: -288 milijuna dolara

Bez javnih komentara.

Qatar Investment Authority

Investicija: 375 milijuna dolara

Vrijednost 2024.: 105 milijuna dolara

Razlika: -270 milijuna dolara

Bez javnih komentara u to vrijeme.