Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su novi video za koji tvrde da prikazuje vođu Hamasa, Yahyu Sinwara, u podzemnim tunelima samo nekoliko sati prije masakra 7. listopada prošle godine.

Izraelci tvrde da se na snimkama nalaze Sinwar iu članovi njegove obitelji te da nose televizore i ostale stvari kroz tunele gdje bi ostali sakriveni i kako bi od tamo moglo promatrati što se događa vani. Tvrde da je to dokaz da je Sinwar planirao taj napad.

Glasnogovornik IDF-a, admiral Daniel Hagari, izjavio je da se Sinwar cijelu noć skrivao sa svojom obitelji u tunelima ispod Khan Younisa u središnjem dijelu Gaze te dodao da je Sinwar godinama planirao napad koji je 7. listopada prošle godine izvršen na Izrael. Rekao je i da se na snimkama koje navodno prikazuju Sinwara i njegovu obitelj kako se kreću u jednom od Hamasovih podzemnih tunela samo nekoliko sati prije smrtonosnog napada prošle godine, vidi kako obitelj nosi televizor i drugu opremu sa sobom.

"Ovo je luksuz koji narod Gaze nije imao, jer je Sinwar uvijek stavljao sebe, svoj novac i Hamasove teroriste ispred naroda Gaze", rekao je Hagari.
 


IDF je i u veljači objavio sličan video koji je, kako tvrde, prikazivao Sinwara kako šeta tunelom sa svojom obitelji nakon napada 7. listopada.

Hamas: Lažu

Hamas je optužio IDF za širenje "očitih laži" i odbacio Hagarijeve komentare kao"očajnički pokušaj spašavanja obraza za poraženu vojsku. Dodaju da je Sinwar poginuo u borbi nakon što je proteklu godinu proveo na raznim borbenim frontovima unutar Gaze, na čelu otpora njihovog hrabrog naroda.