Ruski zapovjednik naredio je posadi svoje podmornice da pripremi torpeda tijekom incidenta s američkom nuklearnom podmornicom početkom 2022. godine, pokazalo je izvješće koje je objavio britanski The Times.

Kapetan američke nuklearne podmornice "morao je odlučiti hoće li naoružati torpedo kao odgovor na ruski potez, što je moglo isprovocirati Ruse da otvore vatru i svijet dovedu na rub nuklearnog rata", izvijestio je The Times.

Dvije su podmornice bile na Arktiku u proljeće 2022., ali The Times nije objavio dodatne detalje, prenosi Newsweek. Napetosti između SAD-a, NATO-a i Rusije dosegle su najgoru točku u zadnjih nekoliko desetljeća, a situaciju je dodatno pogoršala ruska invazija na Ukrajinu.

Arktik kao važna regija

Arktik je važna regija u kojoj su i NATO i Rusija snažno prisutni. Poluotok Kola, gdje je Rusija bazirala svoju ključnu Sjevernu flotu i velik dio nuklearnog arsenala, gleda na Barentsovo more južno od Arktičkog oceana.

Analitičari su za Newsweek u svibnju 2023. rekli da bi se Arktik mogao naći u centru napetosti nakon što su Finska i Švedska primljene u NATO.

Moskva ima jednu od najvećih i najnaprednijih podmorničkih flota na svijetu i uložila je značajna sredstva u njezinu modernizaciju. "Rusija je masovno ulagala u svoje podvodne sposobnosti od 2014., prije svega u podmornice", rekao je 2023. umirovljeni admiral Ihor Kabanenko, bivši načelnik stožera ukrajinske mornarice.

Sredinom lipnja ruski državni mediji izvijestili su da su dvije nuklearne podmornice, koje pripadaju Sjevernoj floti, ispalile bojeve krstareće rakete na neodređenu metu u Barentsovom moru.

Rusija rutinski održava vojne vježbe na Arktiku. Godine 2020., visoki ruski vojni dužnosnik rekao je da je NATO "pojačao svoju aktivnost na Arktiku" nakon što je blok izveo vježbe u Barentsovom moru.