Čelnici Južne Koreje, Japana i SAD-a objavili su danas zajedničku izjavu povodom godišnjice svog summita u Camp Davidu i potvrdili obećanje da će se zajednički uhvatiti u koštac s regionalnim izazovima, priopćio je ured južnokorejskog predsjednika.

Načela o trilateralnoj suradnji utvrđena na summitu prošle godine i dalje služe kao putokaz za suradnju tri zemlje, dodaje se u priopćenju ureda južnokorejskog predsjednika Yoon Suk Yeola.

"Ostajemo predani konzultacijama o regionalnim izazovima, provokacijama i prijetnjama koje utječu na naše zajedničke interese i sigurnost", ističu.

Američki predsjednik Joe Biden, japanski premijer Fumio Kishida i Yoon sastali su se 18. kolovoza i dogovorili produbljivanje vojne i gospodarske suradnje te zauzimanje jedinstvenog stava protiv rastuće moći Kine i sigurnosnih prijetnji iz Sjeverne Koreje.

Južnokorejski mediji rekli su da se čelnici planiraju ponovo sastati ove godine, pozivajući se na neimenovane izvore, ali i da još nije jasno kada, pogotovo jer je Kishida najavio da će se povući.