U Hrvatskoj je sve veći broj pretilih osoba, i to ne samo odraslih nego, nažalost, i djece, što je jako zabrinjavajuće.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, čak dvije trećine odraslih ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Kad je riječ o broju pretilih muškaraca, Hrvatska na visokom trećem mjestu u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

U 2022. godini udio pretilih među muškarcima iznosio gotovo 35 posto!

Kada uzmemo u obzir alarmantne brojke, kao i činjenicu da debljina opasno ugrožava sve organe, ne treba čuditi činjenica da je među takvom populacijom najveći broj kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa tipa 2.

No, jeste li znali da je debljina rizični faktor i za više vrsta karcinoma?

Više je studija pokazalo da je učestalost karcinoma veća među osobama koje imaju višak kilograma, posebice ako pretilost razviju i prije svoje četrdesete, piše Alternativa za vas.

Studija otkrila: pretilost do 40. znatno povećava rizik od karcinoma

Istraživanja provedena na Sveučilištu u Bergenu pokazala su da gomilanje suvišnih kilograma u dobi do 40. godine povećava rizik od više vrsta karcinoma.

To bi značilo da se očuvanjem vitke linije u ranijoj dobi može smanjiti vjerojatnost za dobivanje ovog sve učestalijeg oboljenja.

Prema bergenskoj studiji, koja je pratila više od 220.000 ljudi tijekom 18 godina, kod odraslih osoba koje su postale pretile (s indeksom tjelesne mase većim od 25) prije svoje četrdesete rizik od raka endometrija povećao se za nevjerojatnih 70%, a rizik od raka bubrega kod muškaraca porastao je za 58%.

Kod ovih osoba za 15 posto se povećao i rizik od drugih vrsta karcinoma. Neki od njih su tumor na mozgu, adenokarcinom jednjaka, rak želuca i prostate, kolorektalni karcinom, rak jajnika, tumor štitnjače, karcinom jetre, rak dojke i rak žučnog mjehura.

Što osoba ima više kilograma i što je dulje pretila, to više rastu i rizični faktori za ovo oboljenje.

Također, švedska je studija otkrila da mladići koji su pretili do 18. godine imaju povećan rizik od 17 vrsta karcinoma poslije u životu.

Stoga je vrlo bitno i u ranijoj dobi paziti na indeks tjelesne mase.

Kako debljina dovodi do raka

Višak masnog visceralnog tkiva, koje obavija vitalne organe, stvara dodatne upalne procese u ljudskom organizmu, što može biti i uvod u nastanak karcinoma.

Prema mišljenju stručnjaka, prekomjerno visceralno tkivo ometa određene procese u tijelu, poput proizvodnje hormona estrogena i inzulina.

Sve to može dovesti i do promjena u samim procesima dijeljenja stanica.

Primjerice, hormoni rasta šalju signale stanicama da se više i češće dijele. To povećava vjerojatnost za pojavu raka.

Pretile osobe imaju povišene razine inzulina, što može dovesti do inzulinske rezistencije, poremećaja koji povećava rizik od više vrsta raka, primjerice debelog crijeva, endometrija i bubrega.

Kod žena, poslije menopauze masne stanice potiču stvaranje estrogena. Višak tog hormona potiče dijeljenje stanica u dojkama i maternici, što ujedno povećava i rizik od raka.

Što možete učiniti

Imajući u vidu sve opasnosti koje višak kilograma donosi, jedino što preostaje jest mijenjati životne navike, a to se posebice odnosi na prehranu i kretanje.

Smanjenjem broja kilograma i održavanjem zdrave tjelesne težine znatno ćete smanjiti rizik od karcinoma.

Kako bi kilogrami padali, uvedite zdravi meni, koji uključuje obilje sezonskog voća i povrća. Izbacite gotovu, procesiranu hranu.

Kretanje i neki oblik tjelovježbe trebali bi postati vaši svakodnevni rituali. To može uključivati žustru šetnju, planinarenje, vožnju biciklom, plivanje, čak i ples.

Sa smanjenjem tjelesne mase, primijetit ćete i da imate više energije te da se općenito bolje osjećate u vlastitom tijelu. Zdravim načinom života zaista ne gubite ništa osim kilograma, a dobivate jako puno.