Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro proglasio je američkog milijardera Elona Muska "zakletim neprijateljem i prijetnjom za Venezuelu", nakon što ga je biznismen prethodno nazvao "diktatorom".

"Naš novi zakleti neprijatelj, čuveni Rlon Musk... Želio bi da dođe sa svojim projektilima i svojom vojskom i izvrši invaziju na Venezuelu. On je predstavnik fašističke ideologije, antiprirodne, antidruštvene", rekao je Maduro i poručio Musku da se "kontrolira".

Nakon objavljivanja rezultata predsjedničkih izbora u Venezueli, prema kojima je Maduro reizabran za treći mandat, Musk je optužio aktualnog predsjednika za "veliku krivotvorinu".

"Sramota za diktatora Madura", napisao je Musk na platformi X.

U nedjelju su u Venezueli održani predsjednički izbori. Pobjedu su objavili i aktualni predsjednik Nicolas Maduro i glavni opozicijski kandidat Edmundo Gonzales.

Čestitke Kine i Rusije

Protivnici i pristalice venecuelskog predsjednika Madura planirali su se okupiti u utorak dok su se prosvjedi i sukobi proširili nakon što su izbori održani tijekom vikenda donijeli pobjedu dugo vladajućem socijalisti usprkos tvrdnjama opozicije o uvjerljivoj pobjedi.

Obnovljena nestabilnost u južnoameričkom proizvođaču nafte donijela je i podijeljenu međunarodnu reakciju - Sjedinjene Države tvrde da Madurov ponovni izbor nema kredibilitet i razmišljaju o dodatnim sankcijama, dok su mu Kina i Rusija čestitale.

Prosvjedi su započeli nakon što je izborna komisija u ponedjeljak objavila da je Maduro osvojio treći mandat s 51 posto glasova kako bi produžio 25-godišnju vladavinu svog pokreta "Chavista".

Opozicija, koja smatra izbornu komisiju alatkom diktatorske vlade, priopćila je da je 73 posto prebrojanih glasova kojima ima pristup pokazalo da je njen kandidat Edmundo Gonzalez osvojio više nego dvostruko glasova od Madura.

187 prosvjeda u 20 država

Brojni Venecuelanci organizirali su "cacerolazos", tradicionalni latinoamerički prosvjed u kome ljudi u bijesu lupaju loncima i tavama.

Neki su blokirali ceste, palili vatre i bacali benzinske bombe na policiju dok su se protesti širili, uključujući i blizinu predsjedničke palače Miraflores u Caracasu.

''Gledali smo ovaj film već'', poručio je Maduro iz predsjedničke palače, obećavajući da će snage sigurnosti čuvati mir.

''Pratili smo sve akte nasilja koje promovira ekstremna desnica'', dodao je.

Oružane snage dugo ga podržavaju i nije bilo znakova da se generali odvajaju od vlade.

Lokalna nadzorna grupa, Venecuelska opservatorija sukoba, objavila je da je do 18 sati zabilježila 187 prosvjeda u 20 država u ponedjeljak s "brojnim aktima represije i nasilja" koje su provele paravojne grupe i snage sigurnosti, prenosi Reuters.