Kina nema pravo predstavljati Tajvan, no otočna država je spremna surađivati s Pekingom kako bi se suprotstavili izazovima poput klimatskih promjena, rekao je danas tajvanski predsjednik Lai Ching-te čvrstim, ali pomirbenim tonom, što je naljutilo Kinu.

Kina prezire Laija, koji je stupio na dužnost u svibnju nakon što je izabran u siječnju, te ga naziva "separatistom". Peking svojata demokratski Tajvan kao vlastiti teritorij, što Lai i njegova vlada odbacuju.

"Narodna Republika Kina nema pravo predstavljati Tajvan"

Obraćajući se naciji ispred ureda predsjednika u Taipeiju, Lai je ponovio da Republika Kina, kako glasi službeno ime otočne države, i Narodna Republika Kina "nisu podložne jedna drugoj".

"U ovoj zemlji, demokracija i sloboda rastu i razvijaju se. Narodna Republika Kina nema pravo predstavljati Tajvan", poručio je.

"Spremni smo surađivati s Kinom"

"Odlučnost Tajvana da brani svoj suverenitet, održava mir u Tajvanskom tjesnacu i traži ravnopravne i dostojanstvene pregovore s Kinom ostaje nepromijenjena", dodao je Lai.

"Također ću biti predan tome da se oduprem aneksiji ili povredi našeg suvereniteta", kazao je Lai. No, Kini je također ponudio suradnju.

"Spremni smo surađivati s Kinom u borbi protiv klimatskih promjena i zaraznih bolesti te u održavanju regionalne sigurnosti i traženju mira i uzajamnog prosperiteta za dobrobit naroda s obje strane Tajvanskog tjesnaca", rekao je Lai.

Kina odbacila ponude tajvanskog predsjednika

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je Laijeve ponude, rekavši da Tajvan nema "takozvani suverenitet" s obzirom na to da je dio Kine i da Lai namjerava "namjerno raskinuti" povijesnu vezu između njih.

"To je ponovo razotkrilo njegov tvrdoglav stav o nezavisnosti Tajvana i zlokobnoj namjeri za povećavanje napetosti u Tajvanskom tjesnacu radi političke dobiti", rekla je glasnogovornica ministarstva Mao Ninga na redovnom brifingu za medije.

Lai je dodao da se nada da Kina može ispuniti očekivanja međunarodne zajednice i iskoristiti svoj utjecaj te surađivati s drugim zemljama kako bi se okončala ruska invazija na Ukrajinu, kao i sukobi na Bliskom istoku.

"I nadamo se da će preuzeti svoje međunarodne obaveze i, zajedno s Tajvanom, doprinijeti miru, sigurnosti i prosperitetu regije i svijeta", kazao je Lai.

"Kina bi mogla organizirati dodatne vojne vježbe kako bi odgovorila na Laijev govor"

Tajvanski i zapadni dužnosnici upozorili su da bi Kina mogla organizirati dodatne vojne vježbe kako bi odgovorila na njegov govor.

Kina nema opravdanja da iskoristi Laijev govor kao izgovor za vojni pritisak, objavile su u srijedu Sjedinjene Američke Države, najvažniji podupiratelj Tajvana unatoč nepostojanju diplomatskih veza.