Kineski ministar obrane Dong Jun upozorio je da će svatko tko se usudi tražiti neovisnost Tajvana biti "zdrobljen na komadiće" i suočen s "uništenjem". Optužio je vanjske sile da su dovukle otok u "opasnu situaciju".

U govoru na Shangri-La dijalogu u Singapuru, najvećem azijskom obrambenom summitu, Dong je poručio kako je Peking predan "mirnom ujedinjenju" s Tajvanom, ali da je spreman "na sve vrste ekstremnih situacija" i da bi svaki pokušaj traženja neovisnosti bio uzaludan.

Peking na Tajvan, kojim se upravlja demokratski, gleda kao na kinesku provinciju, a novoizabranog predsjednika otoka Lai Ching-tea opisao je kao "opasnog separatista". Dong je, obraćajući se obrambenim i vladinim dužnosnicima u nedjelju ujutro, kazao da su "separatisti" dali "fanatične izjave koje pokazuju njihovu izdaju kineske nacije i predaka".

"Vanjske sile nastoje ohrabriti separatiste"

"Bit će pribijeni na povijesni stup srama", naglasio je. Optužio je tajvansku vladajuću Demokratsku progresivnu stranku da teži odcjepljenju, prenosi Guardian.

"Oni su spremni izbrisati kineski identitet Tajvana i prekinuti društvene, povijesne i kulturne veze preko Tajvanskog tjesnaca", naveo je. Smatra da su vanjske sile također nastojale "ohrabriti tajvanske separatiste u pokušaju da uz pomoć Tajvana obuzdaju Kinu".

"Ove zlonamjerne nakane uvlače Tajvan u opasnu situaciju", napomenuo je kineski ministar. Tajvanski predsjednički ured odgovorio je da je Kina pogrešno predstavila stajalište tajvanske vlade na forumu, gdje Tajvanu nije dopušteno poslati predstavnike.

Vijeće za kopnene poslove Tajvana, koje donosi politiku prema Kini, priopćilo je da duboko žali zbog "provokativnih i iracionalnih" komentara i ponovilo da Narodna Republika Kina nikada nije vladala otokom.

Nedavno izvedeni lažni raketni napadi

Dongovi komentari uslijedili su nedugo nakon sastanka s njegovim američkim kolegom Lloydom Austinom, prvim razgovorom licem u lice između dvojice šefova obrane u 18 mjeseci. Sastanak je, prema izvješćima, trajao više od sat vremena.

Prošlog mjeseca Kina je izvela lažne raketne napade na Tajvan kao "kaznu" za "separatistička djela" nakon Laijeve inauguracije. Kineski vladar Xi Jinping nikada nije isključio upotrebu sile za preuzimanje otoka.

Dong je rekao da je Kina predana mirnom ujedinjenju, ali je dodao: "Tko god se usudi odvojiti Tajvan od Kine, bit će smrvljen na komadiće i uništen."

"Kao ministar obrane, da budem vrlo iskren s vama, spremni smo na sve vrste ekstremnih situacija koje se mogu dogoditi s neovisnošću Tajvana i vrlo smo uvjereni u svoje sposobnosti da odvratimo neovisnost Tajvana", dodao je.