Kineski ministar obrane rekao je danas da će Kina poboljšati vojne veze sa svojim susjedima, rekavši da velike zemlje moraju preuzeti vodstvo u očuvanju globalne sigurnosti. Dong Jun je dao svoje napomene u uvodnom govoru na Xiangshan forumu u Pekingu - najvećem godišnjem događaju vojne diplomacije u Kini.

"Velike zemlje moraju preuzeti vodstvo u očuvanju globalne sigurnosti, napustiti način razmišljanja o nultoj toleranciji i suzdržati se od maltretiranja malih i slabih", rekao je Dong.

"U multipolarnom svijetu nitko si ne može priuštiti da bude autsajder ili promatrač. Zemlje, bez obzira bile velike ili male, razvijene ili u razvoju, trebale bi imati jednako pravo sudjelovati u međunarodnim poslovima i izražavati svoje potrebe, te podržavati svoja legitimna prava i interese", rekao je Dong.

Dong je odgovoran za kinesku vojnu diplomaciju

Dongove primjedbe dolaze u trenutku kada se komunikacija između američkih i kineskih oružanih snaga olakšava unatoč rastućim napetostima oko Južnog kineskog mora, Tajvana i zabrinutosti Washingtona zbog bliskih odnosa Pekinga s Rusijom.

Dong je dao svoje primjedbe predstavnicima iz 90 zemalja i međunarodnih organizacija na trodnevnom forumu koji završava u subotu.On je rekao da će Kina pojačati vojne veze sa zemljama u regiji i "produbiti i proširiti vojne odnose sa zemljama u razvoju diljem svijeta". SAD predstavlja Michael Chase, zamjenik pomoćnika ministra obrane za Kinu, Tajvan i Mongoliju.

Kina se želi promovirati kao odgovoran igrač u globalnim sukobima, unatoč tome što je upletena u dugo tinjajuće teritorijalne prepirke u istočnoj Aziji. Tema ovogodišnjeg foruma je "Promicanje mira za zajedničku budućnost". Dong je odgovoran za kinesku vojnu diplomaciju, ali nije dio Središnjeg vojnog povjerenstva, glavnog zapovjednog tijela Kine.