Razmjeri i priroda uragana Milton itekako su zabrinuli klimatologe, i to ne samo zbog neposrednih posljedica udara jednog od 10 najmoćnijih uragana ikad formiranih u Atlantiku u obalu Floride.

"Vremenski ekstremi se brzo povećavaju čak i za naizgled mala povećanja globalne temperature. To vrijedi za toplinske valove, poplave, suše i intenzitet uragana", rekao je za Sky News profesor John Marsham, profesor atmosferskih znanosti na Sveučilištu u Leedsu.

"Mnogi aspekti uragana Helene i Miltona su točno ono što očekujemo od klimatskih promjena - uragani trebaju tople oceane da bi se formirali, a rekordne temperature oceana potiču ove razorne oluje. Topli zrak zadržava više vode, izaziva jaču kišu i više poplava. Povišene razine mora uzrokovane klimatskim promjenama stvaraju više obalnih poplava jer uragani donose privremeni porast razina mora", dodao je.
 


"Konačno, klimatske promjene za posljedicu imaju kraće razmake između ekstremnih događaja, što omogućuje manje vremena za oporavak - sada vidimo da se ljudi pogođeni uraganom Helene moraju odmah pripremati za dolazak Miltona", navodi profesor.

"Morat ćemo se nositi s novom klimom koju smo stvorili"

"Ako brzo ukinemo fosilna goriva, možemo zaustaviti pogoršanje ovih ekstrema, ali morat ćemo se nastaviti nositi s novom klimom koju smo stvorili i vjerojatno ćemo se stoljećima morati nositi s porastom razine mora", dodaje.

"Kao klimatolog i roditelj, svaki ekstremni vremenski događaj sada je podsjetnik na katastrofu s kojom ćemo se suočiti ako brzo ne izbacimo iz upotrebe fosilna goriva", rekao je Marsham pa dodao: "Tragedija je u tome što klimatolozi upozoravaju na to desetljećima. Brzo djelovanje je ključno."