Čišćenje oluka se na prvi pogled možda i ne čini toliko važnim. Zapravo, neki vlasnici kuća vjeruju da kiša i ostale oborine zapravo djeluju kao sustav samočišćenja za uklanjanje otpadaka iz oluka, ali to nije slučaj.

Većina sitnih krhotina taloži se na dnu oluka, dopuštajući kiši i ostalim oborinama da teku preko vrha, dok su velike krhotine obično preteške da bi protok vode imao veći učinak.

Ako se sustav oluka u vašem domu ne čisti redovito, može se nakupiti krhotina, uzrokujući začepljenja, oštećenje vodom i druge probleme. Srećom, to nije težak posao. S pomoću ovog vodiča saznajte koliko često trebate čistiti oluke, prenosi Better Homes And Gardens.

Zašto je važno čistiti oluke?

Čišćenje oluka neophodan je posao održavanja kuće koji treba redovito obavljati kako bi oluci i vaša kuća bili u dobrom stanju. U nastavku vam donosimo bitne razloge zbog kojih bi trebali redovito obavljati ovo čišćenje.

Sprječavanje oštećenja primarni je razlog čišćenja oluka. Lišće, grančice i drugi ostaci mogu se nakupiti do točke stvaranja začepljenja. Kada se to dogodi, voda će teći preko rubova oluka gdje može procuriti ispod šindre, u oblogu, kroz zidove, a može čak i curiti kroz temelj.

Sprječavanje infestacije još je jedan dobar razlog da oluke održavate čistima. Kukci, glodavci i ptice mogu gledati krevet od lišća, štapova, blata i trave kao idealno okruženje za izgradnju gnijezda. Ovisno o štetniku, to može dovesti do izravne zaraze doma.

Produžite životni vijek sustava oluka redovitim čišćenjem. Ako dopustite da se krhotine nakupljaju neograničeno dugo, može doći do točke u kojoj težina povlači sustav oluka dalje od krova i zidova. Osim toga, redovito čišćenje oluka pomaže u sprječavanju začepljenja, ledenih brana i najezde štetočina, koje inače mogu oštetiti sustav oluka.

Koliko često biste trebali čistiti svoje oluke?

Odlučivanje kada i koliko često čistiti oluke prvi je korak u stvaranju rasporeda održavanja. Međutim, postoji nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir pri procjeni učestalosti čišćenja oluka, uključujući blizinu drveća i drugog lišća, sezonske vremenske cikluse i imate li sustav zaštite oluka ili ne.

Većina vlasnika kuća morat će očistiti oluke jednom ili dva puta godišnje. Ako oko kuće ima visokog drveća ili drugog lišća, možda ćete morati očistiti oluke četiri ili više puta godišnje.

Ako imate sustav za zaštitu oluka koji većinu krhotina drži izvan oluka, tada ćete možda morati čistiti sustav oluka samo jednom godišnje.

Općenito, najbolje vrijeme za čišćenje oluka je jesen ili rana zima, ovisno o lokalnoj klimi. Ako živite u području gdje pada snijeg, pokušajte očistiti oluke prije prvog snijega kako biste smanjili rizik od ledenih brana.

Možda ćete također htjeti napraviti drugo čišćenje u proljeće ili rano ljeto kako biste uklonili sve lišće, grančice ili druge ostatke koji su se nakupili tijekom zime.

Prije postavljanja rasporeda čišćenja provjerite stanje oluka. Ako je sustav oluka oštećen, savijen ili kriv, preporučuje se popraviti oluke što je prije moguće.

7 znakova da je vrijeme za čišćenje oluka

Prelijevanje oluka obično je rezultat začepljenja, poput nakupljenih grančica ili hrpe mokrog lišća. Čišćenje oluka će ukloniti začepljenje i spriječiti prelijevanje kiše.

Mrlje od vode i oštećenja na krovu, sporednom kolosijeku, dvorištu i temeljima mogu nastati kada su oluci prepuni da bi voda pravilno otjecala. Ako se ova situacija ne riješi, kumulativna šteta od vode može stvoriti ozbiljne probleme s vanjskim zidom, krovom i temeljima.

Slomljeni, iskrivljeni ili viseći oluci mogu biti znak da oluke treba očistiti i popraviti. Krhotine u olucima mogu se nakupiti do točke u kojoj akumulirana težina povlači sustav oluka dalje od krovišta ili vanjskih zidova.

Aktivnost štetočina oko oluka, poput komaraca, glodavaca ili ptica, može značiti da postoji gnijezdo ili nakupina materijala za gniježđenje, poput vlažnog lišća, koje treba ukloniti.

Biljke u olucima se mogu pojaviti ako nataložene ostatke ne čistite duže vrijeme.

Začepljene odvodne cijevi potrebno je riješiti čišćenjem sustava oluka, inače voda neće slobodno otjecati kada pada kiša ili snijeg, uzrokujući prelijevanje iz oluka.

Vidljivo nakupljanje otpadaka u olucima najjasniji je znak da oluke treba očistiti. Planirajte dan za čišćenje oluka te im se detaljno posvetite. Ako to radite sami, pripazite na vlastitu sigurnost.