Jako je važno da jastuci budu čisti. Posebice jer spavamo na njima, pa nije baš dobro da spavamo na leglu bakterija, zar ne? No, koliko je čist jastuk na kojem spavamo? Istraživanja su pokazala da čak 41% populacije spava na neopranim jastucima, što dovodi do izbijanja akni te stvaranja alergija i iritacija dišnog sustava. No, sve se to može izbjeći jednostavnim pranjem.

Stručnjakinja za higijenu Mary Fuder, poznatija kao Madame Sweet, otkrila je koliko često trebate prati jastuke.

"Zašto ne opereš ovo? Zašto ih ne staviš u perilicu? Pa, zato sam ovdje. Ja sam kraljica higijene. A ja sam ovdje da vam kažem kada i kako biste trebali biti", rekla je stručnjakinja u videu na Instagramu. Objasnila je da jastuci zadržavaju znoj, grinje i bakterije, pa je njihovo pranje "gotovo jednako važno kao i pranje rublja".

"Ako nemate antimikrobne navlake, trebali biste prati jastuk svaka tri mjeseca. Nisu svi jastuci isti. Kako ćete ih prati ovisi o tome od čega su napravljeni", rekla je Madam Sweet, a prenosi Alo.

Jastuci od memorijske pjene ili gela nisu prikladni za perilicu, ali se mogu prati deterdžentom ili sapunom. Zatim se pernati jastuci mogu prati u perilici rublja hladnom vodom, dok se jastuci od poliestera mogu staviti u perilicu rublja postavljenu na normalan ciklus pranja.

Neki pratitelji su otkrili da nikada nisu prali svoj jastuk, dok su drugi objasnili da sušenje jastuka na suncu dodatno smanjuje količinu bakterija. Za kvalitetne jastuke treba izdvojiti malo više, ali su otporniji na prašinu i traju duže. Jastuke od lateksa ili memorijske pjene potrebno je mijenjati svake dvije ili tri godine, dok će sintetičke jastuke trebati kupovati svakih šest mjeseci do dvije godine.