Ako ste bili u situaciji da ste zaboravili odjeću iz perilice staviti sušiti, niste jedini. Koliko dugo mokra odjeća stvarno može stajati u perilici bez potrebe za ponovnim pranjem? Dva stručnjaka za pranje rublja dijele svoje uvide o tome kako se najbolje nositi s mokrim rubljem koje je predugo stajalo.

Koliko dugo možete ostaviti mokro rublje u perilici?

Općenito, ne biste trebali ostavljati svoje mokro rublje u perilici dulje od 30 minuta do sat vremena, kaže Hyacinth Tucker, osnivač The Laundry Basket LLC za The Spruce. Ovo je posebno ključno ako se nalazite u vlažnom i toplom okruženju, dodaje ona.

Ostavljanje mokrog rublja da stoji, osobito u ovakvim uvjetima, može dovesti do stvaranja plijesni. No, ne odmah. To se događa ako je mokra odjeća stajala u perilici otprilike osam do 12 sati. Međutim, previše vlage maže utjecati na tkaninu, objašnjava Tucker.

- Može oslabiti vlakna tijekom vremena, što će uzrokovati brže trošenje vaše odjeće - osobito ako je izrađena od prirodnih materijala poput pamuka ili vune, kaže ona.

Osim toga, uz plijesan plijesan kao posljedica ovih uvjeta, odjeća također može poprimiti neugodan miris. Što odjeća duže stoji, to je gore. Ne samo zbog neugodnog mirisa već je vjerojatno i izgužvana od dugog stajanja u perilici rublja, a te duboke bore kasnije može biti teško izgladiti, posebno na osjetljivijim tkaninama.

Plijesan također može utjecati na vašu perilicu rublja, kaže James Joun, suosnivač i glavni operativni direktor tvrtke za preuzimanje i dostavu rublja i kemijskog čišćenja Rinse.

- To se može dogoditi ako vaša perilica drži mokru odjeću dulje vrijeme, ili češće, ako ne ostavljate vrata perilice odškrinuta kada je ne koristite, kaže on.

Što učiniti ako predugo ostavljate mokru odjeću

Svatko griješi i ima posla, a ako ste zaboravili na svoje mokro rublje, ali ipak želite spasiti svoju odjeću, postoji niz radnji koje možete poduzeti.

Ako ste usredotočeni na ublažavanje mirisa, poželjet ćete oprati odjeću u vrućoj vodi uz šalicu bijelog octa, kaže Tucker, napominjući da ocat pomaže u borbi protiv neugodnih mirisa i ubija bakterije u isto vrijeme.

Za dodatno pojačanje mirisa dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja, predlaže ona. Ako ni ova mješavina stvari ne pomaže s mirisom, možete dodati i pola šalice sode bikarbone uz svoj uobičajeni deterdžent za pranje rublja, kaže Tucker.

Možda vaša odjeća dobro miriše, ali je sva izgužvana. Tucker preporučuje da ju ponovno operete, ovaj put s omekšivačem, i svakako ju izvadite da se osuši – ili ju stavite u sušilicu na niskoj razini – nakon što ciklus pranja završi.

Možete poduzeti dodatni korak i boriti se protiv nabora uz pomoć ručnog glačala na paru ili jednostavno tako da odjeću objesite da se suši u kupaonici dok se tuširate vrućom vodom, dodaje Tucker.

Kako spriječiti slučajno ostavljanje mokre odjeće u praonici

Ako vam se čini da redovito ostavljate mokru odjeću u praonici, trebali biste poduzeti odgovarajuće korake kako biste izbjegli ovaj obrazac ponašanja.

Na primjer, možda želite prilagoditi svoj raspored pranja rublja drugom dobu dana.

- Dobro pravilo je ne pokretati ciklus pranja prije spavanja, kaže Joun. - Ako znate da nećete moći odmah premjestiti svoje rublje, razmislite o korištenju funkcije odgođenog starta na vašem stroju (ako ga ima) kako biste bili sigurni da ste doma i odmah ga izvadite.