Mnogi ljudi traže pouzdane i jeftine načine zaštite od krpelja dok šetaju šumom ili prirodom. Kako se ispostavilo, postoji ekonomično i učinkovito sredstvo s minimalnim troškovima. Riječ je o eteričnom ulju lavande koje, prema mišljenju stručnjaka, može nadmašiti učinkovitost kupovnih aerosola.

Zašto ulje lavande?

Stručnjaci kažu da krpelji mrze miris lavande, što ovaj prirodni lijek čini izvrsnim repelentom. Za zaštitu samo nakapajte nekoliko kapi ulja na odjeću prije izlaska van. Ova metoda nije samo učinkovita, već je i bezopasna za zdravlje, za razliku od kemijskih repelenata koji mogu izazvati alergijske reakcije.

Osim toga, ulje lavande ima ugodan miris koji potiče opuštanje i poboljšava raspoloženje. Ipak, prije uporabe eteričnih ulja provjerite jeste li alergični nanošenjem male količine na kožu.

Druge dobrobiti ulja lavande

Osim zaštite od krpelja, stručnjaci ističu da ulje lavande ima antiseptička i protuupalna svojstva. To ga čini izvrsnim izborom prve pomoći kod uboda insekata, manjih posjekotina ili opeklina. Nekoliko kapi ulja nanesenih na oštećeni dio kože može ubrzati zacjeljivanje i spriječiti infekciju. Bočica ulja lavande tako postaje višenamjenski i neizostavan dio kućne kutije prve pomoći.

Kako koristiti ulje lavande protiv krpelja

Primjena na odjeći: Prije izlaska vani, nanesite nekoliko kapi ulja lavande na odjeću, posebno na krajeve rukava, ovratnika i hlača.
Alergološko testiranje: Prije prve uporabe napraviti alergotest nanošenjem male količine ulja na kožu i pričekati 24 sata.
Kombinacija s drugim mjerama: Za maksimalnu zaštitu nosite zatvorenu odjeću i redovito provjeravajte svoje tijelo nakon boravka na otvorenom.

Kako napraviti ulje od lavande

Ulje lavande je popularno zbog svojih umirujućih, antiseptičkih i protuupalnih svojstava. Napraviti ga kod kuće jednostavno je i zahtijeva samo nekoliko sastojaka i strpljenja. U nastavku je korak po korak vodič za izradu domaćeg lavandinog ulja.

Što će vam trebati:

Svježi ili osušeni cvjetovi lavande (otprilike 1 šalica suhih ili 2 šalice svježeg cvijeća)
Nosivo ulje (maslinovo, bademovo, kokosovo ili ulje jojobe, oko 2 šalice)
Staklena posuda s čvrstim poklopcem (po mogućnosti tamno da zaštiti ulje od svjetlosti)
Gaza ili fino sito

Tamna staklena boca za čuvanje ulja

metoda:

Priprema cvjetova lavande:

Ako koristite svježe cvijeće, ostavite ga da se suši nekoliko sati do preko noći kako biste uklonili višak vlage. Ako koristite suho cvijeće, možete ga koristiti odmah.

Punjenje staklene posude:

Napunite staklenu posudu do dvije trećine cvjetovima lavande. Nemojte previše gnječiti cvjetove, kako se ne bi smanjila njihova učinkovitost.

Dodatak nosećeg ulja:

Prelijte noseće ulje preko cvjetova lavande tako da budu potpuno potopljeni. Pazite da ulje prekrije sve cvjetove.

Proces maceracije:

Zatvorite staklenku čvrstim poklopcem i stavite je na toplo mjesto bez izravne sunčeve svjetlosti. Ostavite cvjetove macerirati u ulju 4 do 6 tjedana. Svaki dan ili svaki drugi dan lagano protresite staklenku kako bi djelatne tvari iz cvjetova otpustile u ulje.

Filtriranje:

Nakon isteka vremena maceracije, procijedite ulje kroz gazu ili fino cjedilo u čistu posudu. Obavezno uklonite sve preostale cvjetove kako se ulje ne bi zamutilo.

Skladištenje:

Gotovo ulje lavande ulijte u tamnu staklenu bocu s čvrstim poklopcem. Tamna bočica štiti ulje od svjetlosti i produljuje mu rok trajanja. Čuvajte ulje na hladnom i tamnom mjestu.

Savjeti:

Ako želite ubrzati proces proizvodnje ulja lavande, možete nekoliko sati zagrijavati cvjetove i ulje u vodenoj kupelji na niskoj temperaturi (ne više od 50°C). Zatim filtrirajte ulje.
Koristite kvalitetno noseće ulje za najbolje rezultate.
Ulje lavande možete koristiti ne samo kao repelent protiv krpelja, već i za masaže, u kadi ili kao sastojak kozmetičkih proizvoda.
Domaće ulje lavande odličan je prirodni proizvod koji možete koristiti na mnogo načina.

Zaključak

Eterično ulje lavande odlično je prirodno sredstvo protiv krpelja koje pruža ne samo učinkovitu zaštitu nego i druge zdravstvene prednosti. Zahvaljujući svojim antiseptičkim i protuupalnim svojstvima, ulje lavande također je korisno za prvu pomoć kod lakših ozljeda. Kada koristite ulje lavande, izbjegavate kemikalije koje se nalaze u komercijalnim repelentima, a istovremeno uživate u ugodnom mirisu koji potiče opuštanje. Dodajte ulje lavande u svoju kućnu kutiju prve pomoći i uživajte u sigurnom boravku u prirodi.