Libanonski privremeni premijer Nadžib Mikati danas je uputio rijetku kritiku Iranu i rekao da treba pozvati izaslanika Teherana zbog objavljenih komentara visokog iranskog dužnosnika da bi bio spreman pomoći u "pregovorima" za provedbu rezolucije UN-a o Libanonu.

Kritike Irana od najviših libanonskih dužnosnika nisu uobičajene, pogotovo s obzirom na to da Teheran sponzorira moćnu libanonsku oružanu skupinu Hezbolah, koja je trenutno uključena u borbe protiv izraelske vojske duž južne granice Libanona.

U intervjuu objavljenom u francuskom Le Figarou u četvrtak, predsjednik iranskog parlamenta Mohamad Baker Galibaf rekao je da bi njegova zemlja bila spremna "pregovarati" s Francuskom o provedbi Rezolucije Ujedinjenih naroda 1701.

Rezolucija iz 2006.

Tom rezolucijom, kojom je okončan posljednji krug sukoba između Izraela i Hezbolaha 2006., poziva se da u južnom Libanonu ne smije biti drugog oružja osim onog libanonske vojske i međunarodnih mirovnih postrojba.

Libanonski premijer Mikati rekao je da je "iznenađen" komentarima, nazvavši ih "očiglednim miješanjem u libanonske poslove i pokušajem uspostave skrbništva nad Libanonom".

Mikati je rekao da su takvi pregovori isključivo pravo libanonske države i zatražio od libanonskog ministra vanjskih poslova Abdalaha Bou Habiba da pozove otpravnika poslova iranskog veleposlanstva u Bejrutu zbog Galibafovih komentara.