Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da bi napad na bjelorusku teritoriju značio Treći svjetski rat, javlja Anadolija.

U govoru na programu organiziranom za Dan narodnog jedinstva, Lukašenko je naveo da je Bjelorusija bila i nastavlja biti pristalica mira.

Naveo je da nastavljaju da brane ideju multipolarnosti i različitosti.

"Znate tko je protiv multipolarnosti. Ali, to se više ne može spriječiti. Ova multipolarnost ne kuca samo na vrata, ona je sada pred nama. Definitivno ćemo naći izlaz iz globalne sigurnosne krize jer uz nas su naši najbliži saveznici i mnoge zemlje", poručio je Lukašenko.

Ne žele rat

Ističući da ne žele rat, Lukašenko je naveo da vjeruju da će u susjednim državama zavladati mir i da će doći dan kada će narodi živjeti u slozi i prijateljstvu.

Navodeći da miroljubivi pristupi nisu znak slabosti, Lukašenko je kazao da oni mogu odgovoriti na agresiju izvana više nego ikad.

Naglasio je da su oni koji su pobjegli iz zemlje i njihovi zapadni administratori počeli da razvijaju akcioni plan kako bi ponovo uznemirili društvo prije predsjedničkih izbora u Bjelorusiji.

Navodeći da Sjedinjene Američke Države imaju obavještajne informacije da i Moskva i Kijev očekuju vojne tenzije na frontovima od sredine septembra do početka novembra, Lukašenko je ocijenio da vide Bjelorusiju kao pogodno mjesto za eskalaciju situacije jer zapadne obavještajne agencije žele da se rat nastavi.

Pitanje Amerikancima

Tvrdeći da su SAD naložile Kijevu da napadne infrastrukturu Bjelorusije na južnoj granici kada se za to steknu uvjeti, Lukašenko je naveo da su razlog tome ruske bespilotne letjelice koje lete u blizini bjeloruske teritorije.

"I želim da pitam Amerikance: želite li mir, mirne pregovore ili eskalaciju situacije? Ne pitam ovo uzalud. Jer nedavno su nam nagovještavali o pregovorima, pa čak i postavljali uvjete. Pa smo prihvatili. Kako da ovo shvatimo", upitao je predsjednik Bjelorusije.

Podsjećajući da je njegova zemlja uključena u sukobe velikih razmjera zbog svoje lokacije gdje prolaze svi putevi, bjeloruski lider Lukašenko je rekao:

"Historija se ponavlja. Međutim, želim da upozorim na ovo one koji to ne razumiju, naše rivale i neprijatelje. Nema potrebe da se ovo radi. To neće koristiti Europi i cijelom svijetu. Napad na Bjelorusiju bio bi Treći svjetski rat. Ne zaboravite to."