Nedavno su iz Mete bili najavili da će početi svoje sustave umjetne inteligencije trenirati na podacima koje korisnici postavljaju na njihove platforme.

Tekstualne objave i fotografije, primjerice, koje postavljate na Facebook ili Instagram tako bi se mogle naći u materijalima na kojima se treniraju AI modeli, što europski GDPR baš i ne dozvoljava, bez izričite privole korisnika.

Znali su to u Meti, pa su predvidjeli da Europljani o svemu mogu odlučiti sami, no potom se u priču upleo nadležni regulator iz Irske, DPC.

Unatoč tvrdnjama o legalnosti, odgovornom korištenju i transparentnom korištenju podataka, ipak su naredili Meti odgodu početka treniranja modela na korisničkim podacima u EU. Iz Mete kažu da je to "korak unatrag za inovacije, konkurenciju i razvoj umjetne inteligencije" te navode da su i dalje uvjerenja da je njihov pristup u skladu s GDPR-om, javlja Bug.

Ipak, treniranja neće biti dok im se to i službeno ne dozvoli, pa će nastaviti suradnju s DPC-om, kako bi osigurali da se projekt ipak jednom pokrene s mrtve točke.

Njima je cilj, kažu, osigurati da Europljani dobiju istu razinu inovacije u području AI-ja kao i korisnici u ostatku svijeta, a za to im je nužno imati pristup njihovim podacima za treniranje modela.

Osim irskog, zarinutost je izrazio i britanski regulator (ICO), pa će odgoda implementacije Meti dati vremena da odgovori i na njihove specifične zahtjeve.

Jednom kad bude lansirana, AI usluga moći će koristiti korisničke podatke i djelovati kao personalizirani pomoćnik.

No, za to Meti trebaju specifični lokalni podaci, kako bi sustav mogao odražavati europsku kulturu, jezike, humor i povijest – u suprotnom, građani EU imat će pristup inferiornom proizvodu, koji im neće biti prilagođen i koristan, kažu iz Mete.