Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u ponedjeljak je u govoru prilikom proslave obilježavanja Dana pobjede u Kninu pozdravio je sve okupljene te im čestitao današnji dan.

"Hrvatska 29. godinu zaredom slavi najvažniju ratnu pobjedu u svojoj suvremenoj povijesti. Slavimo hrabrost i vještinu svojih vojnika koji su nam donijeli slobodu i mir. To se naravno odnosi na našu braću i sestre u BiH", rekao je.

Sudjelovanje HVO-a

"Oluja nije bila moguća bez junačkog sudjelovanja HVO-a, ovladavanje Kupresom, Dinarom i BiH zaleđu Knina. Te akcije bile su mukotrpno stvaranje pretpostavki za najučinkovitiju opciju oslobađanja okupiranog teritorija ovdje na jugu gdje je sve počelo. Slavimo i mudrost i lukavost političkog vodstva i vojnih zapovjednika koji su čekali pravi čas za udarac pobunjeničkoj para-državi stvorenoj pod Miloševićevim režimom", dodao je, piše Hina.

"Daleko od toga da je sve bilo savršeno, ali kad dublje uronimo u koncept vođenja i zapovijedanja vidimo da je jedno od najvažniji načela bila briga o životima naših vojnika. Koliko god svaki gubitak bio nenadoknadiv. naši gubici su u ratnim okolnostima bila razmjerno podnošljivi. Mi prema tome moramo imati dubok i ljudski i politički respekt", naveo je.

"Pomoć zapadnih saveznika bila je sporadična"

Završnim operacijama prethodila su godine uvježbavanja i naoružavanja u vrlo nepovoljnim međunarodnim okolnostima. Pomoć naši današnjih zapadnih saveznika bila je sporadična. Ništa nam nije darovano, ali ovo nisu naknadne žalopojke, govorim ovo radi povijesne istine i da je samo nama bilo stalo do ove države", rekao je.

"Nikome nije do izolacionizma niti moramo dokazivati da nam je stalo do zapadnih vrijednosti, ali sam svjestan kako funkcionira svijet. Nitko nam neće pomoći ako sami ne uložimo energije i pameti u izgradnju naprednije i pametnije te sigurnije države. Hrvatska ovisi o svojim ljudima i spremnosti naroda da se žrtvuje za dobrobit naše zemlje", rekao je.

"Sreća neće doći izvana"

"Ako svoju sadašnjost i budućnost vežemo previše uz bilo čije pokroviteljstvo pretvorit  ćemo se u sredstvo ostvarivanja tuđih interesa, što nam je poznato iz hrvatske povijesti, a naši ljudi će biti samo na gubitku. Ničije veze s inozemnim centrima moći neće nas usrećiti i iluzija da se do boljitka može doći prečicom ili preko veze. Sreća neće doći izvana", dodao je.

"Oluju ne proslavljamo da bismo likovali nad porazom druge strane niti and žrtvama. Suosjećamo s boli svake obitelji koja je izgubila svoje najbliže. Ne želimo promovirati militarizam, to je nepotrebno. Ovdje se okupljamo da bi slavili slobodu jer smo se oduprli pokoravanju i slobodu ne smijemo mijenjati ni za sva blaga ovoga svijeta", naveo je Milanović.