Na cestama Bosne i Hercegovine jutros se prometuje uglavnom suhim kolnikom, bez značajnih smetnji ili otežanog prometovanja. Apelira se na vozače da voze maksimalno oprezno te da poštuju sve prometne propise.

Na naplatnom mjestu Lepenica, na autocesti A-1, prometuje se usporeno, bez obustava. U ponedjeljak 26.08. od 08 sati do utorka 27.8.2024. godine do 08 sati promet će biti potpuno obustavljen na izlaznom kraku autoceste A-1 iz pravca Konjica prema naplatnom mjestu Lepenica.

Sanacijskii radovi aktualni su na magistralnim cestama: Kladanj-Vlasenica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Foča-Ustikolina, Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača i Olovo-Semizovac.

Na magistralnoj cesti Rogatica-Ustiprača, zbog oštećenja mosta, vozila do 30 tona prometuju jednom trakom, dok je za vozila preko 30 tona promet obustavljen.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz naše zemlje na graničnim prijelazima: Izačić, Velika Kladuša, Gradina, Bosanska Gradiška i Orašje. Na ostalim graničnim prijelazima pojačana je frekvencija vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Iz BIHAMK-a napominju da su čekanja na graničnim prijelazima podložna čestim izmjenama. Vozači imaju pristup video nadzornim kamerama na web stranici bihamk.ba.

Do kraja kolovoza, za cestovni promet otvoren je granični prijelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić).

Zabranjen je promet za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prijelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prijelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.