Đubrenje rajčice je esencijalno za dobivanje zdravih i kvalitetnih plodova. Pravilna upotreba organskih đubriva može značajno poboljšati rast biljaka.

U ovom članku ćemo predstaviti najefikasnija organska đubriva za rajčicu.

Riblja emulzija

Riblja emulzija je tečno đubrivo bogato azotom, magnezijem i kalcijem. Razrjeđuje se u vodi i može se koristiti kao folijarni sprej ili direktno u zemljištu. Pazite da ne pretjerate, jer može opeći mlade listove.

Stajnjak

Stajnjak mora sazrjeti prije upotrebe kako bi se izbjegle opekotine biljaka zbog visokog nivoa dušika. Dodaje se u zemljište prije sadnje ili kao prihrana tijekom sezone.

Koštana i krvna brašna

Ova prhasta đubriva bogata su fosforom i dušikom. Potrebno je nekoliko tjedana da se razgrade, ali ostaju efikasna nekoliko mjeseci.

Ljuske od jaja

Zdrobljene ljuske jaja su odličan izvor kalcija, ključnog za prevenciju vršne truleži rajčice. Dodajte usitnjene ljuske oko biljaka kako biste osigurali kalcij.

Talog kave

Talog kave sadrži dušik, kalij i fosfor. Kada se koristi u tankom sloju oko biljaka, poboljšava kvalitetu zemljišta i sprječava prisustvo puževa.

Kombinacija taloga kave i ljuski od jaja

Ova kombinacija djeluje kao efikasno organsko đubrivo i prirodna barijera protiv puževa. Posipajte oko biljaka za najbolje rezultate.

Domaća đubriva

Rastvor koprive i gaveza, pripremljen fermentacijom u vodi, može biti izuzetno koristan za zalijevanje rajčice. Razblažite tečnost prije upotrebe kako biste izbjegli oštećenje korijena.

Pravi se tako što se stabljike i listovi koprive i gaveza potope u 10 l vode, poklope i ostave 21 dan. Nakon toga se tečnost razblaži i time se zalijeva rajčica u širokom luku oko stabljike (inače će da ošteti korijen).

Korištenjem ovih organskih metoda, možete osigurati zdrav i obilan rod rajčice bez upotrebe kemijskih sredstava.

Izvor: Agrosavjet