Sadnja vrta zdrav je način da pustite korijenje. Bilo da uzgajate unutarnje ili vanjske biljke, vrtlarstvo može biti izvrstan hobi. Vrtlarstvo u posudama razlikuje se od tradicionalnih praksi jer se biljke stavljaju u kontejnere, a ne izravno u tlo. Možete ih ponijeti sa sobom kamo god idete, a same posude daju jedinstvenu notu izgledu vašeg doma ili vrta.

Iako ovaj oblik vrtlarstva nudi više slobode, ima i ograničenja. Ako nemate dovoljno iskustva u uzgoju zelenila, mogli biste pogriješiti i dovesti svoje cvijeće, trave i druge biljke u opasnost. U nastavku saznajte više o uobičajenim nezgodama u vrtlarstvu s posudama kako biste dali sve od sebe i izbjegli ove česte pogreške.

Odabir ukrasne posude umjesto funkcionalne

Dizajniranje vrta u posudama pruža dvostruko uzbuđenje od vrtlarstva u zemlji budući da možete odabrati i svoje posude i biljke. Standardne posude i žardinjere su norma, ali možete koristiti bilo koju vrstu spremnika za smještaj vašeg zelenila, uključujući DIY projekte, prenamijenjene plastične vrčeve, kuhinjske zdjele, košare, kante za smeće, kante i druge konkavne predmete. Mogu biti stojeće ili viseće. Postoji samo jedno pravilo: pazite da posuda koju odaberete ima otvor za drenažu. Drenažni otvor osigurava da višak vode iscuri na dno i ne stoji te prezasićuje vaše biljke.

Ako već imate ukrasnu žardinjeru koja nema drenažni otvor, postoje neka alternativna rješenja. Jedna je mogućnost da svoje biljke stavite u manju posudu s odgovarajućom drenažom unutar ukrasne žardinjere. Druga mogućnost je da sami izbušite rupe. Upotrijebite električnu bušilicu da napravite rupe na dnu vaše posude. Koristeći ovaj alat trebali biste moći napraviti rupe u posudi pogodnoj za život vaše biljke. Ako trebate detaljnije upute ili želite znati o uključenim rizicima, pogledajte Clever Bloomov vodič korak po korak.

Ne znate razliku između trilera, filera i spillera

Prilikom postavljanja kontejnerskog vrta, mnogi slijede dizajn "Thriller, Filler, Spiller". Ovaj izraz odnosi se na tri vrste biljaka koje trebate uključiti u svoje posude kako bi bile estetske. Trileri daju visinu vašem zelenilu, punila (filleri) ispunjavaju strane, a (spilleri) izljevi vise preko ruba.

Kad birate svoje triler biljke, odlučite se za one koje rastu prema gore, poput visoke trave. Vaše punilo može biti za više od jedne biljke, poput jednogodišnjeg cvijeća i bilja za kuhanje. Dok vaše veliko finale, izljev, trebaju biti biljke koje prelaze preko bočne strane žardinjere, kao što su biljke koje se nalaze iza nje. Ako trebate više pojedinosti o pravilnom rasporedu ovih posuda, Proven Winners ima korisne savjete za postavljanje.

Jedini put kada biste trebali preskočiti jedno od tri je kada koristite manju posudu bez mjesta za puno biljaka. Ako koristite jedinstvenu posudu ili usku posudu za biljke, dovoljno je samo jedna ili dvije vrste biljaka. Ivette Solar je rekla za Garden Rant, - Thriller, Filler Spiller postoji upravo zato da stvari učini jednostavnima, da vam da predložak koji ne morate mijenjati. Ukratko, trebali biste slijediti ovaj predložak kao opći vodič, ali nikako ne dopustite da vas spriječi da napravite ljepši vrt koji odgovara vašem osobnom ukusu.

Sadite u spremnik koji omogućuje rast vaših biljaka

Zamislite da ste odabrali svoje biljke i spremnike za njih i spremni ste za početak vrtlarstva u kontejnerima. Sve se čini savršenim dok ne shvatite da ste zaboravili vitalni detalj – vaše biljke možda nisu u potpunosti narasle. Popularne vrtlarske trgovine i lokalni rasadnici često prodaju biljke na pragu odrasle dobi, osiguravajući im priliku za borbu u svom novom domu, ali i mnogo godina poslije. Mlade biljke često traže više posla, a vaša odabrana posuda možda neće biti dovoljna kao dugotrajno sklonište. Kada biljke prerastu svoje posude, postaju vezane za korijenje, što im uzrokuje manjak hranjivih tvari koji uzrokuje žuto lišće, venuće cvijeća i sveukupno pogoršanje zdravlja.

Te probleme možete izbjeći tako da istražite koliko visoko i široko vrsta obično raste. Ako ne želite tražiti svaku vrstu biljaka na popisu za kupnju, opće pravilo je presaditi biljke u posude dva broja veće od prethodne. Svakih 6 do 12 mjeseci, pretpostavite da će biljka izrasti za jedan broj (ovo pravilo nije univerzalno za sve biljke).

Pretjerano zalijevanje biljaka, osobito tijekom kišne sezone

Najveća mana vrtlarstva u kontejnerima je da morate pažljivo pratiti zalijevanje. Za razliku od biljaka koje se uzgajaju izravno u zemlji, biljke u kontejnerima nemaju beskonačnu zemlju po kojoj bi se voda mogla raspršiti. Davanje previše vode uzrokuje truljenje korijena, što oštećuje njihova tkiva i iscrpljuje kisik iz tla. Trulež korijena je smrtonosna osim ako ne djelujete brzo tako što ćete odrezati oštećeno korijenje i ponovno posaditi preživjele dijelove u svježe tlo.

Nažalost, nijedna tehnika zalijevanja ne odgovara svim biljkama ili čak svim biljkama iste vrste. Svaka biljka ima različite preferencije zbog vanjskih čimbenika koji utječu na to koliko brzo apsorbiraju vodu. Rizik od pretjeranog zalijevanja možete smanjiti tako što ćete osigurati da vaša posuda za biljke ima drenažne rupe iz kojih može istjecati višak vode.

Izbušite rupe u tlu kako bi zrak lakše cirkulirao, nabavite mjerač vlage ili upotrijebite staromodni "test prstom". Za izvođenje testa prstiju, operite i osušite ruke i zabodite jedan prst u tlo do prvog zgloba. Ako se na dodir čini suhom, vrijeme je za zalijevanje. Ali, ako je još uvijek vlažno, preskočite zalijevanje te biljke.

Nedovoljno zalijevanje, posebno ljeti

Ovo predstavlja jednaku opasnost kao i pretjerano zalijevanje. Sobne biljke mogu dulje preživjeti u ovom stanju, ali vanjski vrtovi u kontejnerima brzo se suše na sunčevoj svjetlosti. Bez dosljednog zalijevanja, venu i na kraju umiru zbog nedostatka hrane. Što brže djelujete, veće su njihove šanse za preživljavanje.

Nakon dugog razdoblja bez vode, tlo postaje hidrofobno, što znači da neće apsorbirati novu vlagu. Hidrofobno tlo je prepoznatljivo kada se voda nakuplja samo na površini tla i odbija dalje prodirati. Prljavštinu možete rehidrirati tako da lonac potpuno potopite u kadu ili ispod crijeva. Izbjegavajte puštanje vode izravno preko biljke jer visoki tlak može ozlijediti cvijeće, lišće, korijenje i stabljike.

U svakom slučaju, pobrinite se da zalijevanje obavite rano ujutro, posebno ako se radi o vanjskom zelenilu. To omogućuje biljci da upija sunčevu svjetlost cijeli dan, isušujući višak vode i izbjegavajući drugi kraj spektra: slučajno prekomjerno zalijevanje.

Ne korištenje malča ili njegovo neispravno korištenje

Malč je uobičajeni dodatak uređenju okoliša i vrtnih gredica, ali je također koristan za vaš vrt u kontejnerima. Organske ili sintetičke mješavine za malč pomažu biljkama na otvorenom da zadrže vlagu, čak i usred ljeta kada ih obasjava sunce. Zimi pruža zaštitnu izolaciju od jake hladnoće. Sloj malča također sprječava rast korova, sprječavajući male zelene sadnice da kradu hranjive tvari iz vaših pažljivo odabranih rasporeda.

Imajte na umu da, iako je ova mješavina materijala korisna, nije univerzalni odgovor za održavanje tla vlažnim i zaustavljanje korova. Mnoge trajnice i začinsko bilje uspijevaju u sušnijim uvjetima. Malč sprječava isparavanje vode, zadržavajući ove vrste u vlažnim uvjetima koji ometaju njihov rast. Ova izolacijska obloga je prikladnija za jednogodišnje cvijeće, voće i povrtnjake. Ako ipak koristite malč, odaberite kokosovo vlakno, pokošenu travu bez herbicida ili prirodnu vreću, koja je lagana, ekološki prihvatljiva i neće zadržati previše vlage.

Ne paziti na štetnike tijekom cijele godine

Držanje biljaka u posudama ne mora ih nužno zaštititi od divljih životinja i insekata. Ako štetnici mogu doći do njih, oni će pojesti i uništiti lišće i stabljike, širiti bolesti i opljačkati vaše voće, povrće i bilje. To smanjuje vaše žetve, oštećuje vaše biljke i dovodi do njihove konačne smrti.

Vrt morate štititi tijekom cijele godine različitim metodama. Neke biljke, poput lavande, nevena i metvice, odvraćaju insekte. Ironično, možete također pokušati privući kukce koji nisu opasni za vaše zelenilo. Bubamare i bogomoljke jedu lisne uši i druge ličinke, ali ne oštećuju same biljke. Ako ove prirodne opcije ne uspiju, pokušajte premazati svoje biljke uljem nima, koje guši insekte i sprječava njihovo razmnožavanje. Ne zaboravite ponovno nanijeti ulje nima nakon kiše i prskalica jer ga voda ispire.

Veće divlje životinje lakše je primijetiti i odvratiti. Kako biste zaštitili svoje biljke, pokušajte posaditi biljke otporne na jelene, postaviti ograde ili ih premjestiti u kuću ili na zatvoreni trijem.

Zanemarivanje rezidbe i žetve po potrebi

S vremenom stabljike i lišće prirodno odumiru kako biljke stare. Cvjetovi koji izblijede potaknut će biljku da prestane cvjetati i proizvodi sjeme. Zbog uvenuća lišća cijela biljka izgleda neugledno. Važno je podrezati i orezati unutarnje i vanjske biljke kako biste potaknuli mlađe i zdravije stabljike i lišće.

Dezinficirajte vrtne škare prije nego počnete rezati. Otupljeni alati prekriveni hrđom i starim sokom mogu zaraziti biljke i učiniti ih osjetljivima na bolesti, što dovodi do drugih problema. Koristite 70 % ili više izopropilnog alkohola da ih dezinficirate i odrežete svoju biljku prema jedinstvenim uputama. Većina biljaka podnosi rezove iznad čvora stabljike sve dok im ne skinete više od četvrtine ukupnog rasta, ali neke su izbirljivije. Nature Hills Nursery ima članak o tome kada i kako pravilno orezati biljke.

Spajanje biljaka s različitim preferencijama zajedno

Ako ne slijedite pravilo "Thriller, Filler, Spiller" i držite sve biljne vrste odvojeno, ne morate se toliko brinuti o njihovoj kompatibilnosti. Međutim, kada imate skupni lonac s više vrsta, nije ih lako premjestiti ako neke nisu dobro. Kada se biljke s različitim preferencijama grupiraju zajedno, neke možda neće uspijevati kao njihovi susjedi.

Pobrinite se da vaše grupirane biljke cvjetaju u sličnim okruženjima pazeći da preferiraju istu sunčevu svjetlost, tehnike zalijevanja, gnojidbu, temperature i razine vlažnosti. Također biste trebali uzeti u obzir da su neke biljke samo loši susjedi. Crni orasi i suncokreti ispuštaju otrovne kemikalije u tlo koje štete rastu u blizini. Mnoga je povrća izbirljivo i ima dugačak popis nespojivih suputnika, poput graha, kupusa, krastavaca, kukuruza i krumpira.

Brisanje prašine s biljaka

Iako se mnoge uobičajene pogreške prilikom sadnje u kontejnerima događaju i u zatvorenom i na otvorenom, postoji jedna zabrinutost koju samo vrtlari u zatvorenom moraju uzeti u obzir. Prašina se brzo nakuplja na sobnim biljkama, kao što se skuplja na policama, radnim i drugim površinama. Bez vjetra i kiše koji bi ih puhali i ispirali, prašina zaklanja vrhove lišća i umanjuje njihovu sposobnost upijanja sunčeve svjetlosti. Kada biljke ne mogu apsorbirati dovoljno sunčeve svjetlosti, ne mogu završiti fotosintezu, što dovodi do sporog venuća i smrti.

Srećom, brisanje prašine s vaših biljaka je lako. Sve što trebate je čista krpa od mikrovlakana kako biste nježno uklonili sitne čestice. Postavljanje pročišćivača zraka u blizini također smanjuje prašinu i neće oštetiti vaš vrt sve dok ne ispuhuje jak zrak.

Premještanje teških lončanica

Koristite li iznimno velike ukrasne posude ili žardinjere za svoj vrt u kontejnerima? Prije nego što ih počnete puniti zemljom i biljnim svijetom, razmislite koliko će tlo biti teško. Kad se zemlja i ukrasna posuda spoje, može biti teško podizati ih i manevrirati njima.

Izbjegnite ovaj uobičajeni problem tako da lonac postavite na mjesto prije nego što počnete. Trebali biste vidjeti kako to izgleda u vašem prostoru prije nego postavljanja kako biste bili sigurni da se elegantna žardinjera uklapa u atmosferu. Također možete koristiti prazne plastične boce na dnu vaše posude, smanjujući količinu tešku zemlju koja se nalazi na dnu. Provjerite imaju li boce čepove kako voda i zemlja ne bi skliznuli unutra i koristite onoliko boca koliko vam je potrebno da napravite ravnomjeran red po dnu.